2.1.5 Intensieve begeleiding
Onder intensieve stoppen-met-rokenbegeleiding verstaan we geaccrediteerde[1] begeleidingstrajecten, waarin verzekerden in meerdere sessies met een stopcoach proberen te stoppen met roken. Intensieve begeleiding is voorbehouden aan gespecialiseerde stoppen-met-rokenbegeleiders die zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister KABIZ. Er zijn 2 vormen van intensieve begeleiding:
individuele begeleiding;
groepsbegeleiding.
Deze trajecten kunnen worden aangevuld met begeleiding in de vorm van digitale zorgondersteuning via een app of website. CZ groep is geïnteresseerd in bewezen effectieve apps en/of websites die de begeleiding kunnen ondersteunen. Hieronder lichten we de inhoud en opbouw van de individuele begeleiding en de groepsbegeleiding kort toe.
Individuele begeleiding
Individuele begeleiding (op locatie, telefonisch en/of via beeldbellen) bevat minimaal de volgende elementen:
bespreken van de rookgeschiedenis van de deelnemer en diens motivatie om te stoppen;
hulp verlenen bij het in kaart brengen van risicosituaties;
bespreken van probleemoplossende strategieën om met deze situaties om te gaan;
bij face-to-face-begeleiding: organiseren van ten minste 4 contactmomenten van minimaal 10 minuten tussen de stopcoach en de verzekerde, mogelijk aangevuld met telefonische ondersteuning;
bij telefonische begeleiding: organiseren van ten minste 7 begeleidingsgesprekken met een coach, volgens een vast stappenplan, verdeeld over een periode van ongeveer 3 maanden;
bij voorkeur het gebruik van motiverende gespreksvoering.
Deze individuele begeleiding kan met en zonder farmacologische ondersteuning plaatsvinden (CBO-richtlijn, 2024).
Groepsbegeleiding
Groepsbegeleiding is ook een vorm van intensieve begeleiding. Aanbieders van groepstherapieprogramma’s organiseren deze op verschillende plaatsen in het land of via online groepsbijeenkomsten. De verzekerde wordt hierover geïnformeerd door zorgverleners of via de (regionale) media. In groepstherapieprogramma’s kunnen rokers gedragstechnieken voor het stoppen met roken leren en elkaar ondersteunen. De inhoud van groepstherapieprogramma’s kan verschillen, maar elk programma bestaat uit minimaal 6 bijeenkomsten. De begeleiding kan met en zonder farmacologische ondersteuning plaatsvinden (CBO-richtlijn, 2024).

Farmacologische ondersteuning
Farmacologische ondersteuning dient altijd te worden gecombineerd met gedragsmatige behandelingen, omdat een gecombineerde aanpak effectiever is dan farmacotherapie alleen. De komende jaren komen er mogelijk generieke alternatieven voor stoppen-met-roken medicatie beschikbaar. CZ houdt de mogelijkheden daarvan in het oog en zal waar mogelijk afspraken maken voor de vergoeding en leveren van specifieke merken van generieke middelen.