2.2 Inhoudelijk beleid valpreventieve beweeginterventies (VBI’s)

In 2025 koopt CZ groep de programma’s ‘Otago individueel’, ‘Otago in groepsverband’ en ‘In Balans’ in als valpreventieve beweeginterventie, mits deze aantoonbaar voldoen aan de criteria zoals Zorginstituut Nederland die heeft gesteld in zijn duiding op 23 februari 2024.

We gebruiken de ervaringen met deze programma’s in 2025 om voor het inkoopbeleid 2026 mogelijk meer specifieke keuzes te kunnen maken.

CZ groep contracteert fysio- en oefentherapeuten om de valpreventieve beweeginterventies aan te bieden aan ouderen met een hoog valrisico en onderliggend lijden. Die zorgaanbieders moeten voldoen aan de volgende minimumeisen:

  • De zorgaanbieder beschikt over een geldige AGB-code.

  • De zorgaanbieder beschikt over een geldig certificaat voor de aan te bieden valpreventieve beweeginterventie(s).

  • De zorgaanbieder werkt binnen een regio aantoonbaar samen met het sociaal domein. De zorgaanbieder is op de hoogte van het regionale aanbod van het sociaal domein en maakt afspraken over verwijzingen. De zorgaanbieder overlegt minimaal 2 keer per jaar met het sociaal domein.

  • De zorgaanbieder registreert de beschreven data in de RIVM-monitor Valpreventie.

  • Voor de overeenkomst Valpreventieve Beweeginterventies komen de volgende zorgaanbieders in aanmerking:

    • de persoon die rechtsgeldig de titel fysiotherapeut of oefentherapeut mag voeren op grond van artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en die voor eigen rekening en risico fysiotherapie of oefentherapie verleent;

    • de door CZ groep gecontracteerde diëtist, ergotherapeut, huidtherapeut, logopedist, oefentherapeut of podotherapeut die voor eigen rekening en risico zorg verleent en die 1 of meerdere fysiotherapeuten of oefentherapeuten in de praktijk/instelling heeft werken;

    • de instelling die voldoet aan de eisen van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en van wie het verlenen van eerstelijns fysiotherapie of oefentherapie zoals opgenomen in de Zorgverzekeringswet de kernactiviteit is.

  • De fysiotherapeut die de interventie verleent, staat geregistreerd in het betreffende (deel)register of aantekeningenregister van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie Nederland (KRF NL) en/of in het register van de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF).

  • De oefentherapeut die de interventie verleent, staat geregistreerd in Kwaliteitsregister Paramedie (KP).

  • De zorgaanbieder voldoet aan de eisen die worden gesteld in de relevante wet- en regelgeving, richtlijnen en protocollen, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

  • De zorg wordt primair geleverd op 1 of meer behandellocaties die minimaal voldoen aan relevante wet- en regelgeving en aan de meest actuele praktijkinrichtingseisen van de desbetreffende beroepsvereniging van de zorgaanbieder.

  • De zorgaanbieder streeft ernaar om eventuele wachttijden voor de behandeling tot een minimum te beperken. Als er toch sprake is van een wachttijd, dan bedraagt de tijd tussen het maken van de afspraak en de behandeling maximaal 4 werkdagen, voor zover dit niet conflicteert met de geldende zorginhoudelijke richtlijn(en) en de wens van de verzekerde. Conform de regeling transparantie zorgaanbieders van de Nederlandse Zorgautoriteit maakt de zorgaanbieder de wachttijden inzichtelijk voor de verzekerde, bij voorkeur op de website van de zorgaanbieder.

Overeenkomst voor een nieuwe contractant

Een nieuwe contractant voor 2025 is een zorgaanbieder die in 2024 geen contract met ons heeft voor de valpreventieve beweeginterventies. Deze zorgaanbieder kan een overeenkomst voor 2025 aanvragen. Daarvoor dient hij een ingevulde vragenlijst in. Op www.cz.nl/zorgaanbieder/zorgsoorten/valpreventie (new window) staat onder ‘Overeenkomst’ meer informatie over het aanvragen van een overeenkomst. De zorgaanbieder moet op het moment van de aanvraag en gedurende de looptijd van de overeenkomst aantoonbaar voldoen aan de minimumeisen die CZ groep hanteert. Voor nieuwe contractanten gelden geen aanvullende minimumvereisten.

Looptijd overeenkomst

CZ groep biedt een overeenkomst niet met terugwerkende kracht aan. Een overeenkomst gaat in op de eerste dag van het kwartaal, nadat we de overeenkomst hebben geaccordeerd. Hij loopt tot uiterlijk 31 december 2025. Dus de looptijd van de overeenkomst is maximaal 1 jaar.

Landelijk volgbeleid

Op moment van schrijven is landelijk nog niets afgesproken over een volgbeleid, zoals we dit kennen voor GLI, multidisciplinaire zorg en huisartsenzorg. Wanneer hierover op landelijk niveau afspraken worden gemaakt, zal CZ groep beoordelen hoe hiermee om te gaan en zullen we waar nodig aanvullend beleid publiceren.

Bij het contracteren van de zorg maken we met de zorgaanbieder afspraken die betrekking hebben op de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg, de kosten van de zorg, digitale zorg en duurzaamheid.

Deel deze pagina: