1. Visie van CZ groep op de hulpmiddelenzorg

CZ groep zet zich in voor toegankelijke, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige hulpmiddelenzorg

De toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg staan onder druk door personeelstekorten, een toenemende zorgvraag en stijgende zorgkosten. Hulpmiddelen kunnen mensen helpen om langer zelfstandig te blijven, langer thuis te wonen en de werkdruk in de zorg te verlagen. Het gebruik van hulpmiddelen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en deze trend zet naar verwachting door, mede door de vergrijzing en het langduriger gebruik van hulpmiddelen.

We willen onze premie zo laag mogelijk houden en de toegang tot hulpmiddelen waarborgen. Bij knelpunten denken we vooruit en blijven we streven naar passende zorg. Een bredere implementatie van gezamenlijke besluitvorming is cruciaal voor de transitie naar passende zorg. De volgende principes zijn hierbij leidend:

  • Passende zorg wordt samen met en rondom de patiënt gerealiseerd.

  • Passende zorg richt zich op gezondheid in plaats van ziekte.

Gezamenlijke besluitvorming kan, vooral bij ouderen, leiden tot de keuze voor minder invasieve behandelingen, wat bijdraagt aan duurzame zorg. Om de juiste zorg op de juiste plek te leveren is het belangrijk om het goede gesprek met de patiënt te voeren. Dit kan bijvoorbeeld gericht zijn op zelfredzaamheid door thuismonitoring of het gebruik van technologie en hulpmiddelen. Hiermee voldoen we niet alleen aan de juiste zorg op de juiste plek, maar ook aan waardegedreven zorg.

Digitalisering in de hulpmiddelenzorg 

Digitalisering kan meerdere aspecten van de hulpmiddelenzorg verbeteren. Bijvoorbeeld op deze manieren:

  1. Monitoring op afstand
     Zorgprofessionals kunnen patiënten op afstand monitoren, wat leidt tot betere zorg en minder ziekenhuisbezoeken. Dit bevordert de zelfredzaamheid van patiënten en zorgt voor een efficiënter zorgproces.

  2. Blended care
     De combinatie van fysieke en digitale zorg biedt meer flexibiliteit en efficiëntie, waardoor meer patiënten ondersteund kunnen worden en wachttijden afnemen.

  3. Data en inzicht
     Het gebruik van data-analyse en AI kan waardevolle inzichten bieden om de zorg en de doelmatige inzet van hulpmiddelen te verbeteren.

  4. Verbeterde administratie
     Digitalisering stroomlijnt het administratieve proces van het aanvragen en declareren van hulpmiddelen. Dit vermindert de administratieve last voor zorgverleners en patiënten.

  5. Innovatieve technologieën
     De inzet van print- en 3D-technologie maakt het mogelijk om hulpmiddelen op maat te ontwikkelen. Dit zorgt voor een betere aanpassing aan de individuele behoeften van patiënten.

  6. Zelfredzaamheid en thuiszorg
     Door de inzet van de juiste technologie en hulpmiddelen kunnen patiënten langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven en ontlast de zorginstellingen.

  7. Efficiëntie en kostenbesparing
     Digitalisering kan leiden tot kostenbesparingen door efficiëntere processen. Dit helpt om de zorg betaalbaar te houden.

Kortom, digitalisering in de hulpmiddelenzorg biedt tal van mogelijkheden om de zorg te verbeteren, efficiënter te maken en beter af te stemmen op de behoeften van patiënten. We nodigen zorgaanbieders dan ook graag uit om hier met ons over in gesprek te gaan.

Functioneringsgericht voorschrijven 

Functioneringsgericht voorschrijven vormt de basis voor het aanvragen van een hulpmiddel. De keuze voor een hulpmiddel moet aansluiten bij het functioneringsprobleem of de behandeling van de aandoening en de beperkingen van de verzekerde. De zorgaanbieder en de verzekerde kiezen samen het meest geschikte hulpmiddel, waarbij zij rekening houden met de specifieke situatie van de verzekerde, zoals leefomstandigheden, persoonlijke kenmerken en mogelijke participatieproblemen. De functionele eisen beschrijven de vereisten waaraan het hulpmiddel moet voldoen qua uitvoering en mogelijkheden. Deze eisen zijn merkonafhankelijk.

Samenwerking en innovatie 

We werken samen met marktpartijen aan nieuwe initiatieven om verspilling van hulpmiddelen tegen te gaan. Daarnaast zien wij het als onze verantwoordelijkheid om continu in gesprek te blijven met onze contractpartijen over knelpunten in de zorgketen. Samen onderzoeken we hoe we deze uitdagingen kunnen oplossen. Op landelijk niveau zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het bestellen en declareren van spoedkatheters door huisartsen. Regionaal zijn er afspraken over de verstrekking van palliatieve kits, die het administratieve proces vereenvoudigen en de zorg verbeteren door een directe inzet van middelen in spoedsituaties. Om de hulpmiddelenzorg in de toekomst betaalbaar te kunnen houden, gaan we actief op zoek naar innovaties voor het inkopen van hulpmiddelen, dienstverlening en logistieke toepassingen.

Deel deze pagina: