2.1.6 Kwaliteit van zorg

CZ groep bepaalt de kwaliteit van de geleverde zorg door te kijken naar het percentage deelnemers aan een stoppen-met-rokenbegeleidingstraject dat na afloop echt is gestopt met roken. We vragen onze gecontracteerde aanbieders om deze gegevens vast te leggen. Zij doen dit op meerdere momenten:

  • 4 weken na het afgesproken stopmoment;

  • 3 maanden na de start van het begeleidingstraject;

  • 6 maanden na de stopdatum;

  • exact 1 jaar na de beëindiging van het begeleidingstraject.

We verwachten dat gecontracteerde stoppen-met-rokenaanbieders zich committeren aan de stopcriteria zoals gesteld in de Russell Standard (West, 2005). In bijlage 2 staat de verkorte versie hiervan. Aan de hand van de gehaalde stoppercentages op de verschillende momenten na de behandeling, bepalen we het gemiddelde van de aanbieders. Wij zijn voornemens om de kwaliteit voor onze verzekerden van de geleverde stoppen-met-rokenbegeleiding uit te drukken in een gemiddelde, ondergemiddelde of bovengemiddelde classificatie.

CZ groep vindt het belangrijk dat aanbieders hun kwaliteitscijfers vastleggen. Niet alleen om zo hun eigen product te verbeteren, maar vooral ook om deze cijfers openbaar en transparant te kunnen maken. We willen dan ook stimuleren dat onze zorgaanbieders op hun websites inzicht geven in hun kwaliteitscijfers. Daarnaast willen we, dat ze deze cijfers desgevraagd, maar in ieder geval 1 keer per jaar, voor de classificatie bij ons aanleveren via een ingevulde minimale dataset (MDS) met daarbij een bestuursverklaring. Onderstaande afbeelding laat dit proces zien. Een voorbeeld van een minimale dataset vindt u op onze website. Steekproefsgewijs checkt CZ groep de aangeleverde data. De aanlevering vindt beveiligd plaats via SecureShare. Ook vragen we onze aanbieders om vast te leggen hoeveel tijd zij aan de begeleiding besteden en hoeveel patiënten gebruikmaken van farmacologische ondersteuning en om welke soort het dan gaat.

We willen de aangeleverde kwaliteitscijfers in de Zorgvinder op onze website presenteren. Zo helpen we onze verzekerden om een goede stoppen-met-rokenbegeleider te kiezen. CZ groep wil aanbieders stimuleren om hun kwaliteitscijfers ook zelf openbaar maken voor de verzekerden. We blijven de landelijke ontwikkeling van een eenduidig meetinstrument volgen:

  • om de uitkomstindicatoren gestandaardiseerd te kunnen meten;

  • om de effectiviteit van stoppen-met-rokeninterventies te kunnen bepalen;

  • om succespercentages op een eenduidige manier te registeren en vast te leggen.

Deze ontwikkelingen moeten het in de toekomst mogelijk maken om verschillende stoppen-met-rokenzorgaanbieders op eenzelfde manier met elkaar te vergelijken, hierover het gesprek met elkaar aan te gaan en zo de kwaliteit te blijven waarborgen.

Voor reguliere huisartsen die in hun praktijk intensieve individuele stoppen-met-rokenbegeleiding bieden, gelden de afspraken uit de huisartsenovereenkomst. Kortdurende stopadviezen of korte motiverende interventies om te stoppen met roken vallen niet onder de NZa-beleidsregel Stoppen-met-rokenprogramma, maar onder de reguliere zorgverlening door huisartsen, verloskundigen en andere zorgverleners.

Deel deze pagina: