2.2.1 Kwaliteit van zorg

Bij het contracteren van de zorg maken we met de zorgaanbieder afspraken over de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg, over de kosten daarvan en over digitale zorg en duurzaamheid.

Kwaliteit van zorg en deskundigheidsbevordering
 
We vinden het belangrijk om de kwaliteit van de zorg en deskundigheidsbevordering te borgen. Voor de uitvoering van de valpreventieve beweeginterventies contracteren we daarom voorlopig alleen de interventies die door het Zorginstituut Nederland zijn aangemerkt als Zvw-zorg. Ook contracteren we alleen valpreventieve beweeginterventies bij gecertificeerde fysio- en oefentherapeuten.

Om de kwaliteit en effectiviteit van deze zorg te borgen, vinden wij het belangrijk om de zorg landelijk te monitoren en te evalueren. Hiervoor moeten de zorgaanbieders hun werk op de juiste manier registeren in de RIVM-monitor, zodat we de zorg blijvend kunnen evalueren.

Meer eigen verantwoordelijkheid en zelfmanagement van de verzekerde
Als verzekerden meer zelf de regie nemen, werken zij beter toe naar duurzame gedragsverandering en kunnen zij hun gezondheid beter managen. Vragen over gezondheid en ziekte kan de verzekerde dan zelf beantwoorden, zonder of met een beperkte inzet van professionele hulpverleners. Het risico op vallen kan worden verminderd door ouderen met een verhoogd risico vroegtijdig op te sporen en adequaat te ondersteunen. Als ouderen niet vallen, behouden ze langer hun zelfstandigheid en kunnen we intensieve zorg voorkomen.

Persoonsgerichte zorg
 
We willen dat mensen en hun naasten centraal staan, zodat zij passende ondersteuning en zorg ontvangen. Positieve gezondheid speelt hierbij een cruciale rol. Door te voorkomen dat ouderen vallen, stellen we hen in staat om langer zelfstandig te blijven functioneren. Zo houden zij de regie over hun eigen leven.

Coördinatie en afstemming binnen een integrale keten
 
Als meerdere zorgaanbieders bij de behandeling betrokken zijn, moeten zij zorgen voor een optimale afstemming, onderling en binnen de keten. De huisarts, de oefen- of fysiotherapeut en professionals uit het sociaal domein hebben verschillende rollen binnen een integrale keten. Samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein is essentieel. Wij streven naar duurzame gedragsverandering en vinden het belangrijk dat ouderen ook na afloop van een valpreventieve beweeginterventie blijven bewegen. Zij stromen daarna dus door naar het lokale beweegaanbod.

Monitoring en evaluatie van de kwaliteit van de zorg
Om de kwaliteit en de kosteneffectiviteit van de zorg te evalueren, monitoren we (uitkomst)indicatoren. Voor de Ketenaanpak Valpreventie is landelijke monitoring in ontwikkeling. Zo nodig vullen we die aan met eigen indicatoren.

Deel deze pagina: