2.2.1.2 Farmaceutische zorg
CZ groep wil dat de farmaceutische zorg onze verzekerden in staat stelt om geneesmiddelen op de juiste manier te gebruiken. Belangrijke onderdelen hiervan zijn:
de zelfredzaamheid verhogen;
de therapietrouw verbeteren;
het terugdringen van onnodig geneesmiddelengebruik (demedicalisering);
het verminderen van vermijdbare gezondheidsproblemen en ziekenhuisopnames waarbij geneesmiddelen een rol spelen.
Farmaceutische zorgtaken zijn onder meer: de medicatie voor complexe (polyfarmacie)patiënten adequaat beoordelen, de juiste geneesmiddelen bij de juiste patiënten inzetten én onnodig medicatiegebruik stoppen. De juiste zorg voor de juiste patiënt is ook afhankelijk van een verdere optimalisatie van overdrachtsmomenten in de keten.
In principe zijn alle prestaties opgenomen in het integrale tarief voor de terhandstelling van een geneesmiddel dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is (UR-geneesmiddel). In ons beleid blijven we het niet ter hand stellen van een geneesmiddel en de dienstverlening thuis integraal verwerken in onze terhandstellingstarieven, tenzij anders overeengekomen.
We juichen innovatieve ideeën toe om een andere invulling te geven aan de farmaceutische zorg, losgekoppeld van de terhandstelling. Wij zijn vooral geïnteresseerd in slimme digitale zorgtoepassingen als vervanging van bestaande zorg.
Spoedeisende farmaceutische zorg
Alle zorgverzekeraars kopen gezamenlijk de spoedeisende farmaceutische zorg in volgens een landelijk non-concurrentieel model. Daarbij volgen zij de ANZ-tarieven. Deze zorg is daarmee geen onderdeel van de onderhandelingen over de tarieven en condities van de reguliere farmaceutische zorg. De spoedeisende farmaceutische zorg kopen wij in conform de ‘Handreiking inkoop acute farmaceutische zorg ZN’, die met het veld is gecommuniceerd. CZ groep werkt samen met partijen in ons kernwerkgebied om de farmaceutische spoedzorg te herstructureren en te innoveren, zodat deze ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk blijft.