2.3.2 Toegankelijkheid van zorg

CZ groep heeft een zorgplicht voor zijn verzekerden. Daarom willen we voldoende doelmatige en kwalitatieve zorg inkopen die aansluit bij de behoeften van onze verzekerden. Wij garanderen onze verzekerden voldoende gecontracteerd zorgaanbod. Als onze zorgplicht in het geding komt, zoeken we naar alternatieven.

We kopen farmaceutische zorg in bij aanbieders die continuïteit in hun dienstverlening bieden. We verwachten van alle zorgaanbieders een minimaal niveau voor het aangaan en behouden van een zorgovereenkomst. In bijlage 1 vindt u de minimale geschiktheidseisen.

Van alle apotheken die een overeenkomst met ons hebben, verwachten we dat zij de continuïteit van hun dienstverlening aan onze verzekerden garanderen. Mocht die continuïteit in het geding komen, dan verwachten we dat zij dit als contractpartner tijdig aan ons doorgeven.

Nieuwe apotheken

CZ groep heeft in 2024 voldoende farmaceutische zorg ingekocht om aan zijn zorgplicht te voldoen. Nieuwe apotheken kunnen enkel in aanmerking komen voor een overeenkomst als zij aan een van de volgende voorwaarden voldoen (ter beoordeling aan CZ groep):

  • De apotheek draagt bij aan het oplossen van een zorgplichtprobleem (bijvoorbeeld als een andere apotheek sluit of in een nieuwbouwwijk).

  • De apotheek heeft een (in positieve zin) onderscheidend zorgaanbod in de regio op het gebied van kwaliteit, kosten, samenwerkingen en/of innovatie dat leidt tot aantoonbaar betere farmaceutische zorg.

Als een nieuwe vestiging niet voldoet aan een van deze voorwaarden, biedt CZ groep in beginsel geen overeenkomst aan. Op onze website vindt u meer informatie over het aanvragen van een overeenkomst.

CZ groep gaat ervan uit we voldoende zorg kunnen inkopen. Constateren we op enig moment dat we (mogelijk) niet aan onze zorgplicht kunnen voldoen, dan maken we op onze website kenbaar dat we aanvullende zorg gaan inkopen en publiceren we een aanvullend zorginkoopbeleid.

Schaalvergroting en centralisatie

In 2024 zetten we meer in op de scheiding tussen farmaceutische zorg en distributie. We sturen op farmaceutische zorg op plaatsen waar dat logisch en gewenst is, en verantwoord en dichtbij voor onze verzekerden. Bij kleine apotheken is een relatief groot deel van het terhandstellingstarief nodig voor vaste kosten en personeel. Door de distributie en farmaceutische zorg meer te centraliseren, is schaalvergroting mogelijk. Daarmee kunnen we de kwaliteit van de zorg verhogen en de kosten beperken. Hierdoor kunnen we budget vrijmaken om farmaceutische zorg te contracteren, los van de terhandstelling. In lijn met dit beleid willen we sturen op de rationalisatie van het aantal vierkante meters apotheekruimte in Nederland. We willen dit beleid de komende jaren verder uitwerken en gaan in 2024 graag in gesprek met het veld om hier samen invulling aan te geven

Levensbeschouwing

Iemands levensbeschouwelijke overtuiging, culturele achtergrond of godsdienstige gezindheid kan van invloed zijn op de manier waarop hij in contact wil staan met zorgverleners of zorg af wil nemen. CZ groep vindt het belangrijk dat de zorgaanbieder daar bij de invulling van de zorgvraag zo veel mogelijk rekening mee houdt.

Deel deze pagina: