2.1 Kern van het zorginkoopbeleid 2024

Ons zorginkoopbeleid sluit aan bij de landelijke afspraken in het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Daarin is afgesproken dat de nadruk meer moet liggen op gezond leven, preventie en aanpak overgewicht. Dat vraagt om een sterk kabinetsbreed beleid en een integrale aanpak waarin de overheid, gemeenten, zorgpartijen, het bedrijfsleven en andere partijen met elkaar samenwerken. Het zorgdomein investeert onder meer in geïndiceerde preventie (mensen met een verhoogd risico op ziekte) en zorggerelateerde preventie (patiënten), waarbij expliciet de verbinding wordt gelegd met het sociaal domein (bij voorkeur via een regionale preventie-infrastructuur). Eén van de genoemde doelen in het IZA en GALA is het aanpakken van overgewicht en obesitas bij kinderen. In het IZA en GALA is afgesproken dat zorgverzekeraars en gemeenten met ingang van 1 januari 2024 de verplichting hebben om, in elke regio, te starten met het inrichten van de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas in meerdere gemeenten.

Ketenaanpak Zorg en Ondersteuning voor Kinderen met Overgewicht en Obesitas

In januari 2021 heeft het Zorginstituut bepaald dat de ketenaanpak kinderen onder bepaalde voorwaarden onder de verzekerde zorg valt. Dit is terug te lezen in het rapport ‘Ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas’ van Zorginstituut Nederland. In het IZA is afgesproken dat zorgverzekeraars en gemeenten met ingang van 1 januari 2024 de ketenaanpak kinderen moeten inrichten. Er zijn specifieke samenwerkingsafspraken tussen zorgverzekeraars en gemeenten nodig om tot een succesvolle ketenaanpak te komen.

De ketenaanpak kinderen is gebaseerd op het Landelijk model Ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. Dit model is ontwikkeld door de VU Care for Obesity voor kinderen tot 18 jaar. Het omschrijft de netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KNGG) en beschrijft in zes processtappen een integrale aanpak voor zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas. Doel van de ketenaanpak is het verwezenlijken van een duurzame gedragsverandering, waarbij de aangeboden zorg en/of ondersteuning wordt afgestemd op de zorgbehoefte van het kind én het gezin. Het zorgaanbod bestaat uit meerdere onderdelen, vanuit verschillende domeinen, gegeven door meerdere zorgverleners.

Een ongezond gewicht bij kinderen hangt net als bij volwassenen veelal samen met een ongezonde leefstijl op het gebied van voeding, eetgewoontes en beweging. Een ongezonde leefstijl kan door veel verschillende factoren (binnen het gezin) bepaald worden. Denk aan beperkte gezondheidsvaardigheden, stress, financiële problemen, opvoedingsproblemen of ingewikkelde toegang tot sportvoorzieningen. De ketenaanpak is daarom een samenhangende keten van onderdelen van zorg en ondersteuning die deels onder het zorgdomein en deels onder het sociale domein vallen. De zorg en ondersteuning die een kind, ouders en het gezin vanuit de ketenaanpak krijgen, verschilt per situatie. Deze wordt afgestemd op het gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR) van het kind en de oorzaken en gevolgen die hierbij aan de orde zijn. Afhankelijk van het GGR kan een GLI onderdeel zijn van de ketenaanpak.

Het creëren van een goed werkbare samenwerking tussen professionals uit het sociaal en medisch domein is essentieel bij de ketenaanpak. Dit vraagt om een extra functie gericht op coördineren en bewaken van de samenhang van activiteiten: de functie van de centrale zorgverlener (CZV). Een CZV werkt vanuit een brede blik, domein overstijgend en als spin in het web. De CZV coördineert de samenwerking en bewaakt de samenhang tussen alle activiteiten, maar behandelt zelf niet.

Kinderen tot 18 jaar oud met ten minste een matig verhoogd GGR, waarbij een GLI onderbouwd onderdeel is van het zorgplan, komen in aanmerking voor de ketenaanpak kinderen. Nadat een matig verhoogd GGR is vastgesteld door de huisarts, kinderarts, jeugdarts of jeugdverpleegkundige, volgt een verwijzing naar de CZV. De CZV doet een brede anamnese en stelt met het kind en gezin een zorgplan op. Daarnaast begeleidt en coördineert de CZV de juiste zorg en ondersteuning op het juiste moment door de juiste professional voor het kind en gezin. De CZV verwijst naar het sociaal domein voor passende zorg en ondersteuning indien sprake is van onderliggende problematiek en naar de kinderleefstijlcoach voor de leefstijlcoaching binnen de GLI.

Indien sprake is van een laag GGR komt iemand niet in aanmerking voor de ketenaanpak kinderen. In dit geval wordt de nodige zorg en ondersteuning geleverd en vergoed vanuit het sociaal domein.

Voor 2024 koopt CZ groep het zorgprogramma Your Coach Next Door (hierna: YCND) bij voorkeur in via de regionale huisartsenorganisaties (RHO’s). De kinderleefstijlcoach en CZV fungeren daarbij beiden als onderaannemer. De RHO zorgt onder andere voor de borging van de kwaliteit, de afstemming én samenwerking binnen de keten en met andere domeinen. Kan of wil een RHO de ketenaanpak in een bepaalde regio niet contracteren, dan contracteren we ketenaanpak via de best passende alternatieve contractant in de regio. Voor de uitvoering contracteren we alleen zorgverleners die voldoen aan de door CZ groep gestelde kwaliteitseisen. Zie voor een verdere uitwerking hoofdstuk 2.3 van dit zorginkoopbeleid.

2.1.1 Belangrijkste wijzigingen in het zorginkoopbeleid 2024

Met ingang van 1 januari 2024 richt CZ groep samen met gemeenten de ketenaanpak kinderen in.

We kunnen, conform de afspraken gemaakt in het IZA/GALA, pas starten met het lokaal/regionaal inrichten van de ketenaanpak op moment dat er samenwerkingsafspraken zijn gemaakt tussen het zorg- en sociaal domein.

2.1.2 Belangrijkste wijzigingen in de voorwaarden voor een overeenkomst

We hebben de minimumeisen om in aanmerking te komen voor een overeenkomst Ketenaanpak kinderen vastgesteld

U vindt een aantal van deze minimumeisen in hoofdstuk 2.4.

Deel deze pagina: