1.1 Ontwikkeling en maatschappelijke opgave

In Nederland worden jaarlijks zo’n 170 duizend kinderen geboren. CZ groep zorgt ervoor dat de geboortezorg voor zijn verzekerden goed, toegankelijk en betaalbaar blijft. Dat zijn dan ook de belangrijkste doelstellingen binnen onze strategie tot 2030. De huidige zorgvraag is groter dan het aanbod. Daardoor wordt de toegankelijkheid van de zorg een steeds grotere uitdaging, ook in de geboortezorg.

De personele knelpunten zijn in sommige ziekenhuizen merkbaar in de beschikbaarheid van poliklinische en medische bevalmogelijkheden. Ook in de kraamzorg zijn er steeds minder kraamverzorgenden beschikbaar. Het College Perinatale Zorg (CPZ) is aan de slag gegaan met deze sectorbrede problematiek en heeft met landelijke partijen een plan van aanpak opgesteld, dat nog verder uitgewerkt wordt. Om de geboortezorg toekomstbestendig te maken, moet er op nog grotere schaal samengewerkt worden en zijn veranderingen en innovaties noodzakelijk.

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat zorgaanbieders, burgerorganisaties, zorgverzekeraars en gemeenten samen aan de slag gaan met plannen die de mismatch tussen zorgvraag en -aanbod in een regio helpen oplossen. Het gaat hierbij om het voorkomen, verleggen en/of optimaliseren van patiëntenstromen, waarbij de acties veelal de hele keten omvatten, inclusief het sociaal domein. Geboortezorg kan uiteraard ook deel uitmaken van deze transformatieplannen.

Daarnaast is er de laatste jaren hard gewerkt om de uitkomsten van de geboortezorg te verbeteren. Nederland heeft een uniek systeem van zorgverlening rondom de zwangerschap en de geboorte, waarbij verschillende typen zorgverleners samenwerken. Een belangrijk verbeterpunt was de regionale samenwerking tussen deze zorgprofessionals. Zorgactiviteiten vinden plaats in de thuissituatie, in de praktijk van de verloskundige en in het ziekenhuis. Inmiddels zijn de meeste verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) goed met elkaar in overleg om de geboortezorg in de regio naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Doordat er nog geen cijfers van Perined beschikbaar zijn over 2022 en later, kunnen we helaas nog niet zeggen hoe de geboortezorg in Nederland zich verhoudt ten opzichte van de andere deelnemende landen.

Deel deze pagina: