2.2.1 Zorginkoopbeleid integrale geboortezorg
We vinden het belangrijk dat de manier van bekostigen de samenwerking en de kwaliteit van de zorg ondersteunt en stimuleert. Ook de betaalbaarheid van de zorg is belangrijk; budgetneutraliteit blijft ons uitgangspunt.
Onderzoek van het RIVM[1] heeft tot nu toe geen overkoepelende positieve effecten aangetoond van de integrale bekostiging van de geboortezorg. Wel zijn er grote (positieve) verschillen per IGO. Het RIVM adviseert daarom om IGO's beter te informeren over het in beeld brengen van regionale problemen en effectieve interventies. Om ervoor te zorgen dat de IGO's hun zorgverlening verder kunnen optimaliseren, hebben we besloten om ook in 2026 de integrale geboortezorg bij de IGO's te blijven inkopen op basis van de leidraad[2] en via integrale bekostiging. We hanteren daarbij onderstaande minimale eisen voor de IGO’s. Ook gedurende de looptijd van de overeenkomst voldoen zij hieraan.
Organisatie
De IGO is een rechtspersoon.
In de IGO zijn minimaal het ziekenhuis, gynaecologen, (klinisch) verloskundigen en kraamverzorgenden vertegenwoordigd.
Als de IGO nog geen zorgaanbieder is[3], dan spant zij zich in om dit uiterlijk in 2027 wél te zijn.
De IGO leeft de eisen na van de Wtza en de Governancecode Zorg voor zover deze van toepassing zijn.
De zorgaanbieder voldoet aan de relevante verplichtingen rondom de registratie van de UBO, waarbij de eventuele UBO niet onder een wettelijke sanctieregeling valt.
De IGO heeft een AGB-code voor integrale geboortezorg (53) en is in naamgeving als zodanig herkenbaar.
De IGO biedt volledige, integrale geboortezorg aan verzekerden die op of na 1 januari 2026 bij de IGO in zorg zijn.
Kwaliteit van zorg
De IGO voert een kwaliteitscyclus (PDCA-cyclus) uit, waarbij de kwaliteit van de zorg en de veiligheid periodiek worden vastgelegd in een dashboard. Dit leidt tot een kwaliteitsjaarverslag dat op verzoek gedeeld wordt met CZ groep.
De IGO meet de landelijke ketensetindicatoren Integrale Geboortezorg volgens de Transparantiekalender van Zorginzicht.
De IGO geeft CZ groep inzicht in de resultaten. Deze zijn onderdeel van de kwaliteitsbesprekingen, waarbij het doel is dat de IGO op alle indicatoren boven het landelijk gemiddelde scoort.
We komen specifieke regionale kwaliteitsdoelstellingen overeen. De IGO doet hiervoor een eerste voorstel. Het gaat om doelstellingen op korte termijn (behaald na één jaar) en op lange termijn (behaald na drie kalenderjaren).
De IGO werkt op basis van integrale zorgpaden die in het VSV zijn vastgesteld.
Er is sprake van (de ontwikkeling van) gezamenlijke digitale dossiervoering.
De IGO werkt met protocollen waarin staat hoe zij ervoor zorgt dat onnodige medicalisering wordt voorkomen.
De IGO neemt deel aan de regionale Perinatale Audit Nederland (PAN) en spant zich in om de aanbevelingen die daaruit voortkomen te implementeren.
De IGO waarborgt de continuïteit van zorg.
De IGO voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving (zoals de WGBO en de Wet BIG). De geboden zorg voldoet aan de standaarden en richtlijnen van de betreffende beroepsgroepen.
Alle professionals die aan de IGO zijn verbonden, zijn opgenomen in het kwaliteitsregister van de betreffende beroepsgroep.
De IGO heeft aantoonbaar beleid gevormd voor kwetsbare zwangeren, conform de definitie van de gemeente Rotterdam en de afdeling Verloskunde & Gynaecologie van het Erasmus MC[4]. Dit beleid wordt ook uitgevoerd.
Doelmatigheid
De IGO erkent dat integrale geboortezorg kansen biedt om doelmatiger te werken. Zij komt doelstellingen met ons overeen op het gebied van doelmatige zorgverlening en efficiënte bedrijfsvoering. Het gaat om doelstellingen op korte termijn (behaald na één jaar) en op lange termijn (behaald na drie kalenderjaren). De voortgang hiervan wordt besproken tijdens periodieke evaluaties.
Toegankelijkheid
De IGO biedt volledige dekking voor integrale geboortezorg in haar primaire werkgebied. Daarmee bedoelen we de gemeenten waar minstens 50% van de inwoners normaliter kiest voor het betreffende ziekenhuis voor medisch-specialistische verloskundige zorg.
De wettelijke regels en (Treek)normen rondom toegangs- en aanrijtijden worden nageleefd.
De IGO is 24/7 rechtstreeks bereikbaar voor verzekerden.
De IGO heeft voor verloskundigen en gynaecologen een adequate 24-uurs achterwachtregeling.
De IGO heeft een open en transparant toelatingsbeleid voor nieuwe toetreders in de regio op basis van duidelijke kwaliteitscriteria.
De IGO is naar buiten toe herkenbaar als aanbieder van integrale geboortezorg (één naam, logo en website, in de communicatie en in folders). De individuele zorgverleners en eventuele onderaannemers die namens de IGO zorg leveren, committeren zich hier ook aan en voeren in ieder geval ook het logo van de IGO.
Cliënt centraal
De IGO maakt afspraken met CZ groep over het waarborgen van de keuzevrijheid voor verzekerden, het betrekken van cliënten bij het beleid en het waarborgen van inspraak in het zorgproces.
De IGO heeft een cliënten- of moederraad ingesteld. We nodigen IGO’s uit om het onderwerp ‘cliënt centraal’ mee te nemen in de kwaliteitsdoelstellingen. Bijvoorbeeld in de vorm van samen beslissen.
Kostenneutraal
De IGO komt met CZ groep overeen dat de geboortezorg kostenneutraal wordt aangeboden. Deze zorg kost dus maximaal hetzelfde als monodisciplinair gedeclareerde zorg.
De IGO en het betrokken ziekenhuis maken in het eerste jaar afspraken over de schoning van de kosten voor obstetrische gynaecologie uit het ziekenhuisbudget. De kosten die hiervoor in het integrale tarief zijn opgenomen, moeten gelijk zijn aan het te schonen bedrag uit het ziekenhuis. Dit geldt alleen in de overgangsfase van monodisciplinaire naar integrale financiering.
Procedure voor nieuwe zorgaanbieders van integrale geboortezorg
Onder nieuwe zorgaanbieders verstaan we zorgaanbieders waarmee we in 2025 geen overeenkomst voor integrale geboortezorg hebben. Om in aanmerking te komen voor zo’n overeenkomst, moeten nieuwe zorgaanbieders voldoen aan de voorwaarden in dit document, net als bestaande zorgaanbieders. Nieuwe zorgaanbieders kunnen de overeenkomst integrale geboortezorg 2026 aanvragen door vóór 1 september het format ‘aanvraag zorginkoop integrale geboortezorg’ in te dienen. U vindt dit formulier op www.cz.nl/zorgaanbieder. Op basis van deze aanvraag gaan we met u in gesprek.
Procedure voor bestaande zorgaanbieders van integrale geboortezorg
In het derde kwartaal van 2025 starten we de onderhandelingen voor 2026 met zorgaanbieders waarvan de overeenkomst voor integrale geboortezorg eind 2025 afloopt.
Aanbieden van de overeenkomst
De overeenkomst integrale geboortezorg wordt digitaal, maar buiten het VECOZO-portaal aangeboden. Als we de overeenkomst in 2026 alsnog via VECOZO aanbieden, informeren we de gecontracteerde IGO’s hier tijdig over. We vermelden dat ook op onze website.
Looptijd van de overeenkomst
We evalueren de meerwaarde van integrale bekostiging voor onze verzekerden. In principe streven we zo veel mogelijk naar meerjarige overeenkomsten (drie kalenderjaren). Met IGO’s die geen meerjarenovereenkomst met ons hebben, sluiten we in 2026 een éénjarige overeenkomst af, zodat we de uitkomsten van de evaluatie kunnen meenemen in toekomstig beleid.
- 1Vijf jaar integrale bekostiging van de geboortezorg: effecten op zorggebruik, gezondheidsuitkomsten en zorguitgaven (new window).
- 2Leidraad integrale bekostiging contracteerjaar 2023 zorgverzekeraars en IGO’s (januari 2023). Zie deze webpagina (new window).
- 3De IGO is een zorgaanbieder als zij zelf de zorg verleent (conform artikel 1, sub c onder 1 Wmg). Als de IGO geen zorgaanbieder is, kan het zijn dat de verantwoordelijkheden in de overeenkomst worden uitgesplitst naar de IGO en/of de aangesloten zorgaanbieders. Deze zorgaanbieders zijn dan ook partij in de overeenkomst voor integrale geboortezorg.
- 4003-2019-09-02-Definitie-Kwetsbaarheid_def.pdf (dvprijnmond.nl) (new window)