1.2 Visie op de GLI voor volwassenen en de Ketenaanpak Overgewicht Volwassenen

Ook in 2026 wil CZ groep overgewicht bij volwassenen tegengaan via de GLI. Dit is een bewezen effectieve interventie voor mensen met overgewicht. De GLI kan, op indicatie, onderdeel zijn van een ketenaanpak. Door duurzame gedragsverandering zetten we in op een gezonde(re) leefstijl, waardoor we leefstijl gerelateerde aandoeningen mogelijk kunnen voorkomen.

Doorontwikkeling van de GLI als interventie naar een ketenaanpak

Equalis en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben in 2024 gewerkt aan de doorontwikkeling van de GLI voor volwassenen naar een ketenaanpak. Hierbij is een visie opgesteld voor de GLI voor over drie tot vijf jaar. Ons doel is om toe te werken naar een 'GLI op maat', waarbij iedere verzekerde in Nederland straks toegang heeft tot een volwaardige GLI die past bij zijn of haar eigen situatie. Voordat we dit doel kunnen bereiken, moet eerst worden voldaan aan een aantal randvoorwaarden.

Een van onze belangrijkste speerpunten voor 2025 en verder is daarnaast de verbinding met het sociaal domein en de verankering van het lokale beweegaanbod binnen de GLI. Wij verwachten daarom van regionale huisartsenorganisaties (RHO’s) en samenwerkingsverbanden dat zij actief een coördinerende rol vervullen en de verbindende schakel zijn tussen de zorg en het sociaal domein. Tijdens het schrijven van dit document wordt ook de rol van de centrale zorgcoördinator (CZC) verder uitgewerkt. Deze gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het triëren en verwijzen van onze verzekerden richting een passende interventie bij overgewicht of obesitas.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is intussen bezig met het herzien van de Handreiking ketenaanpak overgewicht volwassenen. Deze wordt in 2026 verwacht. Net als de ZN-visie sluit deze aan bij de visie op de eerste lijn, de ontwikkeling van regionale eerstelijns samenwerkingsverbanden (RESV’s) en andere ontwikkelingen in het veld. Uiteraard sluiten wij daar ook bij aan. De visie van ZN is hier te vinden: ZN-Visie-GLI-doorontwikkeling.pdf

Regionale samenwerking

Om de ketenaanpak succesvol te implementeren en de beoogde resultaten te bereiken, is een nauwe samenwerking nodig tussen het zorgdomein en het sociaal domein. CZ groep wil de zorginkoop van de ketenaanpak waar mogelijk regionaal inrichten. Zo past onze inkoop bij de IZA-structuren en de regionale (specifieke) uitdagingen die in de regioplannen zijn beschreven. Om de resultaten te borgen, is een verankering van de aanpak in (bestaande) structuren van belang. De regionale preventie-infrastructuur speelt hierin een grote rol.

Waar mogelijk sluit CZ groep ook in 2026 aan bij afspraken over de regionale samenwerking. De manier waarop die vorm krijgt, kan per regio verschillen en is afhankelijk van de regionale stakeholders.

Deel deze pagina: