2.2.1 Kwaliteit van zorg

Uitkomst kwaliteitsgesprekken

Gedurende 2023 en 2024 hebben wij met verschillende zorgaanbieders en cliëntenvertegenwoordigers kwaliteitsgesprekken gehouden. Het doel ervan was input te ontvangen voor het kwaliteitsbeleid 2025. Tijdens deze gesprekken hebben wij geconcludeerd, dat de inzet van selectieve zorginkoop de kwaliteit van zorg onvoldoende significant verbetert. Zorgaanbieders gaven aan dat vragenlijsten invullen veel tijd kost en weinig oplevert. CZ groep heeft daarom besloten de selectieve zorginkoop in 2025 niet als instrument te gebruiken om kwaliteit te bevorderen. CZ groep kiest ervoor om de kwaliteitsontwikkeling via de Akwa GGZ-standaarden te borgen. Wij vertrouwen erop dat een instelling een eigen kwaliteitverbetercyclus hanteert, waarin ruimte is voor leren en verbeteren. Prioriteit hierin is het verbeteren van de toegankelijkheid van de GGZ. We gaan mogelijk hierover het gesprek aan met instellingen.

Landelijk Kwaliteitsstatuut (LKS) en veldafspraken binnen het ZPM

Het Landelijk Kwaliteitsstatuut beschrijft de kwaliteitsnormen waaraan zorgaanbieders moeten voldoen om zorg aan een GGZ-cliënt te bieden. Vanaf 2025 moet er overeenstemming zijn over een veldnorm die tripartite is ingediend om te worden opgenomen in het register van Zorginstituut Nederland als aanvulling op of (deels) als vervanging van het LKS. Mocht deze opname in het register vertraging oplopen, dan is er mogelijk ook in 2025 sprake van een veldafspraak die tijdelijk concrete invulling geeft aan het LKS. Als dit leidt tot een aanpassing van het zorginkoopbeleid voor 2025, publiceren we dit op onze website (new window).

Genderdysforie

Een behandeling voor genderdysforie moet altijd met aantoonbare ketenafstemming plaatsvinden als er endocrinologische of chirurgische interventies in het behandelplan zijn opgenomen.

Hoofdzaak werk/arbeidsintegratie

Het hebben van (betaald) werk is belangrijk en draagt bij aan iemands mentale gezondheid en maatschappelijk functioneren in brede zin. Het is belangrijk dat de zorgvrager al tijdens de behandeling actie onderneemt om weer terug te keren naar of te starten in het arbeidsproces. Om uitval te voorkomen, succesvol te re-integreren of werk te behouden, is een integrale aanpak nodig op verschillende leefgebieden. Bijvoorbeeld door mensen met een psychische kwetsbaarheid (de EPA-doelgroep: mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen) te verwijzen naar Individual Placement and Support (IPS).

Kwaliteitsvisitaties

Kwaliteitsvisitaties en het Keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ borgen en stimuleren de kwaliteit en toegankelijkheid in de GGZ voor vrijgevestigde praktijken. CZ groep stimuleert al geruime tijd het hebben van een kwaliteitsvisitatie of een overeenkomst met het Keurmerk.

Vrijgevestigde praktijken die voor 2025 deelnemen aan de procedure nieuwe vrijgevestigde praktijken, moeten een kwaliteitsvisitatie hebben en/of in bezit zijn van het Keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ, geldig in 2025. Vanaf 2028 contracteert CZ groep alleen nog maar praktijken, die minimaal 1 regiebehandelaar in de praktijk hebben met een geldige kwaliteitsvisitatie en/of het Keurmerk Kortdurende Generalistische GGZ. Wij attenderen vrijgevestigde praktijken hier alvast op, zodat men zich kan voorbereiden op dit toekomstige beleid.

Deel deze pagina: