2.2.3 Toegankelijkheid van zorg

De toegankelijkheid van de GGZ blijft onder druk staan. De vraag naar GGZ is onverminderd hoog en de behandelcapaciteit is niet alleen schaars, maar ook slecht verdeeld (zowel naar soort behandelingen als ook topografisch). Ondanks alle inspanningen blijven de wachttijden te lang. We blijven streven naar een goed toegankelijke GGZ voor onze verzekerden. We volgen de landelijke afspraken van onder meer de Landelijke Stuurgroep Wachttijden GGZ. Samen met andere veldpartijen vertalen we die afspraken en resultaten naar onze kernwerkregio’s.

Plafondvrije afspraak

In 2025 maken wij met vrijgevestigde praktijken geen contractafspraken meer op basis van een maximaal aantal praktijkuren of een omzetmaximum. Zo willen we de toegankelijkheid tot de GGZ bevorderen. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van CZ groep en de zorgaanbieders die we nadrukkelijk aanspreken met deze manier van inkopen. Gedurende het jaar monitoren wij of we hiermee daadwerkelijk een grotere toegankelijkheid creëren. Wij verwachten dan ook dat in 2025 minimaal een gelijk aandeel nieuwe cliënten instroomt ten opzichte van voorgaande jaren. Indien wij een tegengesteld beeld zien – minder cliënten voor gelijke kosten – passen wij onze inkooprichtlijnen voor het volgende jaar weer aan.

Mentale gezondheidsnetwerken

CZ groep zet zich in op een betere samenwerking tussen de GGZ, huisartsen en het sociaal domein om de in-, door- en uitstroom van de GGZ te verbeteren. Dit doen we door de beweging van de mentale gezondheidsnetwerken in de regio’s te stimuleren en te implementeren. Daarmee kunnen we de toegankelijkheid van de GGZ duurzaam borgen. CZ groep verwacht van de vrijgevestigde zorgaanbieders dat zij zich (ook) inzetten voor de mentale gezondheidsnetwerken in hun regio.

Wachtlijstgegevens

In het Integraal Zorgakkoord zijn afspraken gemaakt over het aanleveren van wachtlijsten[1]. Wij verwachten dat vrijgevestigde praktijken de wachtlijstinformatie bij de Nederlandse Zorgautoriteit aanleveren zodra dat voor hen mogelijk is.

Digitale zorg

Samen met de zorgaanbieders zetten we ons in om passende hybride en digitale zorg mogelijk te maken. Zelf doen als dat kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Het uitgangspunt hierbij is de gezamenlijke ZN-ambitie digitalisering (new window). 

Met de inzet van meer digitale zorg verwachten we 2 vliegen in 1 klap te slaan: met minder zorgpersoneel meer mensen helpen én besparen op de zorgkosten doordat fysieke zorg niet meer nodig is. Daarom zetten we in op ‘passende hybride en digitale zorg: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.’ Het doel is dat eind 2025 70 procent van de zorgpaden op een hybride manier wordt vormgegeven met een inclusiepercentage van minimaal 50 procent. We vragen bij zorgaanbieders via de VECOZO-vragenlijst uit hoe ver ze zijn in het behalen van deze ambitie.

Verbeterde toegang tot de GGZ voor mensen met zwakbegaafdheid (ZB) en een lichte verstandelijke beperking (LVB)

Vanuit het veld ontvangen wij signalen, dat mensen met zwakbegaafdheid en een lichte verstandelijke beperking problemen ervaren om toegang te krijgen tot de GGZ. CZ groep vindt exclusiecriteria op basis van IQ onwenselijk. Deze doelgroep heeft recht op zorg binnen de reguliere GGZ. Daarom vragen we aandacht en inspanning voor het vroegtijdig (h)erkennen van deze problematiek en het aanpassen van de behandeling aan het niveau van de cliënt, zoals opgenomen in de generieke module[2].  We verwachten dat zorgaanbieders hun expertise voor deze doelgroep waar nodig verhogen door bijscholing en door consultatie vanuit de verstandelijk gehandicapten-sector. Ter inspiratie plaatsen wij een link naar een pilot uit 2023/2024 met betrekking tot samenwerken in kennisdeling, consultatie en (deel)behandeling in de regio voor deze doelgroep op onze website (new window).

Levensbeschouwelijke overtuiging

Iemands levensbeschouwelijke overtuiging, culturele achtergrond of godsdienstige gezindheid kan van invloed zijn op de manier waarop hij in contact wil staan met zorgverleners of zorg af wil nemen. CZ groep vindt het belangrijk dat de zorgaanbieder daar bij de invulling van de zorgvraag zo veel mogelijk rekening mee houdt.

Aanvullende zorginkoop

Aangezien we bij vrijgevestigde praktijken géén maximum aan zorg afspreken, is aanvullende zorginkoop niet van toepassing.

Deel deze pagina: