1.2 Visie op de sector
Het Zorginstituut bepaalde in januari 2021, dat de ketenaanpak kinderen onder bepaalde voorwaarden onder de verzekerde zorg valt.[1] In het Integraal Zorgakkoord hebben de partijen afgesproken dat zorgverzekeraars en gemeenten samen met ingang van 1 januari 2024 de ketenaanpak kinderen moeten inrichten. Om dat succesvol te kunnen doen, zijn specifieke samenwerkingsafspraken tussen zorgverzekeraars en gemeenten nodig.
De projectgroep Care for Obesity van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft het ‘Landelijk model Ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’ ontwikkeld. Op dit model voor kinderen tot 18 jaar oud is de ketenaanpak kinderen gebaseerd. Het model omschrijft de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht. In 6 processtappen wordt de integrale aanpak voor zorg en ondersteuning beschreven. Deze ketenaanpak wil een duurzame gedragsverandering realiseren. De aangeboden zorg en/of ondersteuning wordt daarbij afgestemd op de zorgbehoefte van het kind én van het gezin. Het zorgaanbod bestaat uit meerdere onderdelen, vanuit verschillende domeinen, gegeven door meerdere zorgaanbieders.
Waar mogelijk sluit CZ groep aan bij de landelijke afspraken over regionale samenwerking. We kunnen de zorginkoop regionaal inrichten via een regiobeeld en met regionale samenwerkingsafspraken. Het zorglandschap en de zorgvraag kunnen per regio sterk verschillen. Daarom is het van belang dat de zorg afgestemd wordt geleverd: over de sectoren heen en in samenhang met het sociaal domein. Een betere afstemming en daadwerkelijke samenwerking binnen de regio moeten ertoe leiden, dat het zorg- en voorzieningenaanbod in de regio aansluit bij de (zorg)vraag van de inwoners en dat de kwaliteit en de beschikbaarheid van de zorg geborgd is. De manier waarop de regionale samenwerking vorm krijgt, kan per regio verschillen en is afhankelijk van de regionale stakeholders.
- 1Dit is terug te lezen in het rapport ‘Ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas’ van Zorginstituut Nederland.