2.3 Wie contracteert CZ groep in 2025?

Voor 2025 contracteren we bij voorkeur regionale huisartsenorganisaties voor de Ketenaanpak Kinderen. De regionale huisartsenorganisatie zorgt onder andere voor de borging van de kwaliteit, de afstemming én de samenwerking binnen de keten en met andere domeinen. Zowel de kinderleefstijlcoach als de centrale zorgverlener leveren de zorg als onderaannemer van de regionale huisartsenorganisatie.

Kan of wil de regionale huisartsenorganisatie in een bepaalde regio de zorg niet leveren, dan richten we de zorginkoop regionaal in en kijken we binnen de regio naar de best passende alternatieve contractant voor de gehele ketenaanpak. De manier waarop zorginkoop binnen een regio wordt vormgegeven, kan per regio verschillen en is afhankelijk van de regionale stakeholders.

Hebben we in een bepaalde regio geen contract via de regionale huisartsenorganisatie of een alternatieve partij voor de Ketenaanpak Kinderen, dan kunnen we mogelijk overgaan tot individuele contractering rechtstreeks via de kinderleefstijlcoach en/of via het sociaal domein voor de inzet van een centrale zorgverlener. Als CZ groep in een regio een regionale huisartsenorganisatie of een alternatieve partij heeft gecontracteerd voor de Ketenaanpak Kinderen, gaan we ervan uit dat deze partij de kinderleefstijlcoaches en centrale zorgverleners als onderaannemers contracteert, zodat zij de zorg als onderaannemer kunnen leveren.

Looptijd overeenkomst

De looptijd van de overeenkomst is voor alle zorgaanbieders, mits deze voldoen aan de minimumeisen, maximaal 1 jaar en loopt tot en met 31 december 2025.

Planning 

Start- en einddatum 

Looptijd overeenkomst 

Regionale huisartsenorganisatie (RHO) 

1 januari 2025 – 31 december 2025 

1 jaar (maximaal)

Zorgaanbieder van de volledige ketenaanpak kinderen (niet zijnde RHO)

1 januari 2025 – 31 december 2025 

1 jaar (maximaal)

Zorgaanbieder van een deel van de ketenaanpak kinderen (niet zijnde individuele kinderleefstijlcoach)

1 januari 2025 – 31 december 2025 

1 jaar (maximaal)

Individuele leefstijlcoach

1 januari 2025 – 31 december 2025 

1 jaar (maximaal)

Kwaliteitsregisters

We vinden het belangrijk om de kwaliteit van de zorg en deskundigheidsbevordering te borgen. Het is daarom noodzakelijk om te werken met een kwaliteitsregister. In 2024 zijn er nog geen definitieve kwaliteitsregisters voor kinderleefstijlcoaches en centrale zorgverleners beschikbaar. Voor de kinderleefstijlcoach wordt daarom een tijdelijk kwaliteitsregister ontwikkeld, belegd bij YCND. Voor 2025 dient er een definitief kwaliteitsregister beschikbaar te zijn voor beide functies. Dit is een randvoorwaarde om de Ketenaanpak Kinderen met ingang van 1 januari 2025 vanuit de zorgverzekeringswet te kunnen vergoeden. Voor de kinderleefstijlcoach wordt gedurende 2024 toegewerkt naar één kwaliteitsregister voor de kinderleefstijlcoach, gepositioneerd bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Ook voor de centrale zorgverlener wordt gedurende 2024 toegewerkt naar een definitief kwaliteitsregister per 2025. Het is op dit moment nog niet duidelijk waar het eigenaarschap van dit register wordt belegd.

Kwaliteitseisen

Voor 2025 hanteert CZ groep de volgende kwaliteitseisen aan de centrale zorgverlener en kinderleefstijlcoach:

  • De rol van de centrale zorgverlener wordt ingevuld door een BIG-geregistreerde hbo-geschoolde jeugdverpleegkundige die een aanvullende opleiding tot centrale zorgverlener heeft gevolgd aan de Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH) of bij Your Coach Next Door (YCND).

  • De rol van kinderleefstijlcoach wordt ingevuld door een hbo-geschoolde en bij BLCN geregistreerde leefstijlcoach die een aanvullende opleiding tot kinderleefstijlcoach heeft gevolgd bij Your Coach Next Door.

Landelijk volgbeleid

Zorgverzekeraars hebben landelijk afgesproken om bij de contractering van de Ketenaanpak Kinderen een tijdelijk volgbeleid te hanteren, zoals we dat kennen voor een gecombineerde leefstijlinterventie bij volwassenen en bij de sector huisartsenzorg. Dit betekent dat een individuele aanbieder[1] de niet-preferente zorgverzekeraar kan vragen om de overeenkomst met de preferente zorgverzekeraar te volgen op inhoud en tarief. De niet-preferente zorgverzekeraar is niet verplicht om de afspraken te volgen en kan op prijs en/of inhoud aanvullende/andere afspraken maken. CZ groep hanteert bij de beoordeling van het volgformat het contracteerbeleid dat in dit document is omschreven.

  • 1Het type aanbieder maakt niet uit; het kan gaan om een regionale huisartsenorganisatie, een gemeente, kinderleefstijlcoach, centrale zorgverlener of GGD.

Deel deze pagina: