2.2.1 Toegankelijkheid van zorg
De toegankelijkheid van de zorg lijkt steeds meer onder druk te staan. Daarom moeten we met elkaar vaststellen wanneer iemand een wachtende/zorgzoekende is, of er dan sprake is van wachtlijsten en zo ja, waar, voor welke doelgroepen en hoe lang. Daarna kunnen we samen op zoek gaan naar oplossingen. Uit een eerste inventarisatie lijkt er onder meer sprake van ‘wenswachtenden’. Ook is er nauwelijks transparantie over wachtlijsten en staan verzekerden bij meerdere praktijken op een wachtlijst. Het is daarom belangrijk dat zorgaanbieders met een wachtlijst hier transparant over zijn richting CZ groep en onze verzekerden.
Om de paramedische zorg toekomstbestendig te maken en te houden, is een goede triage cruciaal. Daaruit volgt of de patiënt zelf aan de slag kan gaan (zelfzorg) of dat die daadwerkelijk door een zorgverlener behandeld moet worden (al dan niet blended). Niet voor elke patiënt hoeft namelijk direct een behandeltraject gestart te worden. Bij acute klachten is het mogelijk voldoende om de patiënt gerust te stellen en gericht advies te geven, zodat er een natuurlijk herstel volgt. Bij patiënten die in behandeling zijn, is het belangrijk om regelmatig het nut en de noodzaak van doorbehandelen vast te stellen. Is die noodzaak er niet meer? Dan wordt het behandeltraject beëindigd. Het is ook goed om te kijken of en op welke manier digitale zorgoplossingen een rol kunnen spelen in het verplaatsen of (deels) vervangen van zorg(processen). Zo houden we een passend zorgaanbod voor onze verzekerden, nu en in de toekomst. We kijken graag samen met partijen hoe we dit het beste verder vorm kunnen geven. Kansrijke initiatieven willen we inbedden in de reguliere zorg.
Wachttijden
Iedere zorgaanbieder streeft ernaar om eventuele wachttijden voor de behandeling tot een minimum te beperken. Als er toch sprake is van een wachttijd, dan bedraagt de tijd tussen het maken van de afspraak en de behandeling maximaal een week, voor zover dit niet conflicteert met de geldende zorginhoudelijke richtlijn(en) en de wens van de verzekerde. Conform de regeling Transparantie zorgaanbieders van de NZa maakt de zorgaanbieder de wachttijden inzichtelijk, bij voorkeur op diens website. Heeft de zorgaanbieder een wachtlijst, dan meldt hij/zij dit bij CZ groep.
Digitale zorg
We hebben onze visie en ambities op het gebied van digitale zorg verder uitgewerkt op www.cz.nl/zorgaanbieder/digitalezorg. Daarnaast vindt u in de Gezamenlijke ambities zorginkoop digitalisering en gegevensuitwisseling 2025 de afspraken die we op ZN-niveau hebben gemaakt om effectieve digitale zorg veilig en betrouwbaar op te schalen.