2.5 Fysiotherapie
Voor fysiotherapie hanteren wij een driejarige basisovereenkomst voor de periode 2024-2026. Aanvullend daarop kunt u één of twee modules afsluiten. We hebben drie modules:
module Plus
module Netwerkzorg
module Transparantie
Alleen de module Netwerkzorg kan gecombineerd worden met een van de andere twee modules. Elke module heeft zijn eigen voorwaarden, die we verder hebben uitgewerkt in bijlage 5.
De ingangsdatum van de overeenkomst en de modules is altijd de eerste dag van een kwartaal. Dit betekent dat de overeenkomst en de modules in 2026 in kunnen gaan per 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. De overeenkomst en de modules worden niet met terugwerkende kracht toegekend. De einddatum van de modules is gelijk aan die van de overeenkomst, mits de zorgaanbieder voldoet aan de voorwaarden.
Heeft u met ons een overeenkomst gesloten voor 2025? Dan bieden we u geen nieuwe overeenkomst aan voor 2026, omdat de bestaande overeenkomst nog doorloopt. Bevat de overeenkomst minimaal één module? Dan beoordelen wij in 2025 per module of uw praktijk aan de voorwaarden voldoet. Als dat het geval is, blijft de module ook in 2026 van kracht. Wilt u een module met ons afsluiten? Meld dit dan via het contactformulier. Heeft uw praktijk niet voldaan aan de voorwaarden? Dan eindigt de module. De basisovereenkomst blijft dan wel van kracht, mits u aan de minimumeisen voldoet.

Minimumeisen voor de overeenkomst fysiotherapie
Om in aanmerking te komen voor de basisovereenkomst, moet de praktijk aantoonbaar voldoen aan onderstaande minimumeisen. De praktijk blijft hieraan voldoen gedurende de looptijd van de overeenkomst:
Voor de basisovereenkomst fysiotherapie komen de volgende zorgaanbieders in aanmerking:
-
de persoon die rechtsgeldig de titel fysiotherapeut mag voeren op grond van artikel 3 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) en die voor eigen rekening en risico fysiotherapie verleent;
de door CZ groep gecontracteerde diëtist, ergotherapeut, huidtherapeut, logopedist, oefentherapeut of podotherapeut die voor eigen rekening en risico zorg verleent en die één of meerdere fysiotherapeuten in de praktijk/instelling heeft werken;
de instelling die voldoet aan de eisen van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) en waarbij het verlenen van eerstelijns fysiotherapie zoals opgenomen in de Zorgverzekeringswet de kernactiviteit is.
De fysiotherapeuten die de fysiotherapie verlenen, staan geregistreerd in het Individueel Register Fysiotherapie (IRF) of in het Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register (KFIR).
Bij fysiotherapie geldt voor onderstaande aandoeningen selectieve inkoop:
-
De fysiotherapeut die zorg levert aan onze verzekerden met de ziekte van Parkinson, beschikt over een actuele registratie bij ParkinsonNet.
De fysiotherapeut die zorg levert aan onze verzekerden met claudicatio intermittens, beschikt over een actuele registratie perifeer arterieel vaatlijden bij Chronisch ZorgNet.
De fysiotherapeut die zorg levert aan onze verzekerden met aandoeningen in de bekkenbodemregio, is ingeschreven in het deelregister bekkenfysiotherapeut van het IRF of KFIR.
De fysiotherapeut die zorg levert aan onze verzekerden voor de behandeling van lymfevataandoeningen, is ingeschreven in het aantekeningenregister oedeemfysiotherapeut van het IRF of KFIR.
De fysiotherapeut die zorg levert aan onze verzekerden met COPD, beschikt over een actuele registratie longaandoeningen bij Chronisch ZorgNet of bij een ander vergelijkbaar register, te beoordelen door CZ groep.
De fysiotherapeut die zorg levert aan onze verzekerden met ernstig functionele beperkingen als gevolg van reumatoïde artritis (RA) beschikt over een actuele registratie RA bij IRF of KFIR.
De zorg wordt primair geleverd op één of meer behandellocaties die voldoen aan onze praktijkinrichtingseisen (zie bijlage 1).
De landelijke behandelindex van de zorgaanbieder, zoals vastgesteld door Vektis, is lager dan 150, of er is geen behandelindex vastgesteld, omdat de zorgaanbieder in de betreffende periode 30 of minder patiënten heeft behandeld. Voor de overeenkomst 2026 geldt de behandelindex over heel 2024.
De zorgaanbieder spant zich maximaal in om patiëntervaringen te meten om hiervan te leren en zichzelf te verbeteren. Het instrument inclusief werkinstructie dat hiervoor gehanteerd moet worden, is gepubliceerd op de website (new window) van het Programma Kwaliteit van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Voor 2026 is dit de PREM Paramedische zorg met bijbehorende werkinstructie. Op www.cz.nl/zorgaanbieder vindt u meer informatie over deze PREM, waaronder een overzicht van de mogelijke meetbureaus.
De zorgaanbieder voldoet aan de eisen die worden gesteld in de relevante wet- en regelgeving, richtlijnen en protocollen, zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).