1.2 Visie op de sector

We zien tekorten aan geneesmiddelen, een stijgende vraag naar farmaceutische zorg, toenemende krapte op de arbeidsmarkt en een discussie over de betaalbaarheid van personeel in de apotheek. De huidige manier van werken lijkt daardoor steeds eerder tegen grenzen aan te lopen. Deze uitdagingen bedreigen de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de farmaceutische zorg en vragen om innovatieve en toekomstbestendige oplossingen en alternatieven. Hierbij is een efficiëntere allocatie van financiële middelen en personeel zeer noodzakelijk.

CZ groep streeft naar toegankelijke en betaalbare extramurale farmacie, die toekomstbestendig is en persoonsgericht. Dit doen we door middelen doelmatig en efficiënt in te zetten, door substitutie van geneesmiddelen en door een goed en gepast gebruik van geneesmiddelen. Het huidige financieringsmodel is nog grotendeels afhankelijk van de terhandstelling van geneesmiddelen. Dit model zal steeds verder plaatsmaken voor maatwerk dat aansluit bij de verschillende patiënten en bij hun wensen.

Om deze beweging kracht bij te zetten, gaat CZ groep ook in 2026 door met het stimuleren van een verdere scheiding tussen distributie en farmaceutische zorg. Daardoor komt de financiële prikkel steeds minder te liggen op het draaien van volumes. Ook blijven wij onverminderd inzetten op een verdere digitalisering en personalisering van de farmaceutische zorg. Hierdoor krijgen apothekers(assistenten) meer ruimte om passend en goed gebruik van geneesmiddelen te optimaliseren en om patiënten te begeleiden bij het afbouwen en stoppen met geneesmiddelen. De huidige kaders en de invulling van de farmaceutische zorg en distributie houden deze transitie tegen.

Door de afhankelijkheid van de terhandstelling van geneesmiddelen te verkleinen en financiële ongelijkheden zo veel mogelijk weg te nemen, ontstaat ook meer ruimte om ons op regionale wensen te richten en passende oplossingen te vinden. CZ groep streeft naar passende oplossingen voor regionale problematiek, waarbij apothekers intensief samenwerken met huisartsen en andere zorgprofessionals. Bewezen oplossingen om de farmaceutische sector toegankelijk en betaalbaar te houden, kunnen zo via de regio hun weg vinden naar landelijke opschaling. Voorbeelden hiervan zijn het beleggen van de palliatieve zorg in de regio en het plaatsen van robots voor farmaceutische spoedzorg.

We werken samen met aanbieders binnen de extramurale farmaceutische zorgmarkt, waaronder de online apotheek, om farmaceutische zorg verantwoord en dichtbij te regelen. Door zorgaanbieders individueel te contracteren en landelijk en regionaal goede afspraken te maken, zorgen wij ervoor dat de markt zich de komende jaren op de volgende manier ontwikkelt:

  • De individuele patiënt krijgt steeds meer de regie over zijn eigen recept en gezondheid, en wordt hierin maximaal gefaciliteerd.

  • Waar mogelijk worden de zorg en de distributie steeds meer van elkaar gescheiden. Distributie wordt bij voorkeur meer (regionaal) gecentraliseerd.

  • De farmaceutische zorg organiseren we op een manier die past bij de verzekerde. We doen dat digitaal waar het kan en fysiek als dat nodig is.

  • Onze verzekerden krijgen overal dezelfde minimale kwaliteit van zorg, tegen vergelijkbare kosten. Verschillen in bekostiging tussen apotheken zijn gebaseerd op de waarde die apotheken toevoegen voor onze verzekerden.

  • Farmaceutische zorg voegt waarde toe voor de patiënt, omdat die zorg is gericht op het gepast gebruik van geneesmiddelen en waar mogelijk op het afbouwen en stoppen van het gebruik daarvan.

  • Specifieke functies worden regionaal ingekocht bij gespecialiseerde apotheken, zoals het farmaceutisch consult en de medicatiebeoordeling.

  • Er moet een gezonde financiële balans blijven bestaan tussen de inkomsten en uitgaven in de apotheek, met een passende beloning voor het personeel én minimaal gelijkblijvende waarde voor onze verzekerden. Openbare apotheken hebben enkel een plek in de wijk als zij intensief samenwerken met huisartsen en andere zorgprofessionals, bij voorkeur geconcentreerd in gezondheidscentra.

  • Ieder ziekenhuis heeft een apotheek die op een doelmatige manier de specialistische transmurale farmaceutische zorg en de transmurale geneesmiddelen verzorgt, als een brug tussen de eerste en de tweede lijn.

  • Online apotheken hebben een belangrijke plaats gekregen binnen de farmaceutische zorg. Zij zorgen voor een substantieel deel van de terhandstelling van de geneesmiddelen, inclusief de (digitale) begeleiding. De geneesmiddelen worden direct aan huis geleverd. Daarnaast leveren online apotheken een belangrijke bijdrage aan het beschikbaar houden van de farmaceutische zorg en de distributie van geneesmiddelen in dunner bevolkte gebieden, waar geen fysieke vormen van farmaceutische zorg beschikbaar zijn.

Deel deze pagina: