2.3.1 Toegankelijkheid van zorg
We hebben een zorgplicht voor onze verzekerden. Daarom willen we voldoende doelmatige en kwalitatieve zorg inkopen die aansluit bij hun behoeften. Wij garanderen onze verzekerden voldoende gecontracteerd zorgaanbod. CZ groep monitort of de zorgplicht in het geding komt en zoekt dan naar passende alternatieven.
We kopen farmaceutische zorg in bij aanbieders die continuïteit in hun dienstverlening bieden. We verwachten van alle zorgaanbieders een minimaal niveau voor het aangaan en behouden van een zorgovereenkomst. In bijlage 1 vindt u de minimale geschiktheidseisen.
Van alle apotheken die een overeenkomst met ons hebben, verwachten we dat zij de continuïteit van hun dienstverlening aan onze verzekerden garanderen. Mocht die continuïteit in het geding komen, dan verwachten we dat zij dit als contractpartner tijdig aan ons doorgeven.
De combinatie van een stijgende vraag naar farmaceutische zorg en toenemende krapte op de arbeidsmarkt drukt op de toegankelijkheid van de farmaceutische zorg. CZ groep onderzoekt en stimuleert alternatieven waarbij de distributie gecentraliseerd ingericht wordt. Zo ontstaat ruimte voor het apotheekpersoneel om zich weer te richten op de kern van hun beroep: passende zorg verlenen.
2.3.1.1 Geneesmiddeltekorten
Toegankelijkheid gaat ook over de toegang tot geneesmiddelen. Tekorten aan geneesmiddelen vormen een wereldwijd probleem dat ook Nederland treft. Deze tekorten kunnen meerdere oorzaken hebben, zoals een gebrek aan grondstoffen, productievertragingen, logistieke problemen en een toegenomen vraag naar bepaalde medicijnen. CZ groep erkent het belang van een betrouwbare beschikbaarheid en zet zich in om tekorten waar mogelijk te beperken. We maken duidelijke afspraken met leveranciers en zoeken waar nodig actief naar oplossingen en alternatieven. We sluiten aan bij landelijke initiatieven en verkenningen om deze tekorten waar mogelijk te beperken om de toegang tot geneesmiddelen voor onze verzekerden te garanderen. We blijven ons inzetten om hierin verdere stappen te zetten. Dit kunnen we niet alleen en daarom staan we open voor ideeën vanuit het veld om de beschikbaarheid van geneesmiddelen te verbeteren.
2.3.1.2 Nieuwe apotheken
In 2025 hebben we voldoende farmaceutische zorg ingekocht om aan onze zorgplicht te voldoen. Nieuwe apotheken kunnen enkel in aanmerking komen voor een overeenkomst als zij aan een van de volgende voorwaarden voldoen:
De apotheek draagt bij aan het oplossen van een zorgplichtprobleem (bijvoorbeeld als een andere apotheek stopt, of in een nieuwbouwwijk).
De apotheek onderscheidt zich positief met een regionaal zorgaanbod dat aansluit bij onze doelstellingen op het gebied van toegankelijkheid en betaalbaarheid, bij voorkeur via een verdere scheiding tussen distributie en zorg.
Als een nieuwe vestiging niet voldoet aan een van deze voorwaarden, bieden we geen overeenkomst aan. Op onze website vindt u meer informatie over het aanvragen van een overeenkomst. Voor nieuwe apotheken die in aanmerking willen komen voor een overeenkomst geldt het tijdpad in paragraaf 3.1.1. of 3.1.2.
CZ groep gaat ervan uit we voldoende zorg kunnen inkopen. Zodra we constateren dat we (mogelijk) niet aan onze zorgplicht kunnen voldoen, maken we via onze website bekend dat we aanvullende zorg inkopen en publiceren we een aanvullend zorginkoopbeleid.
2.3.1.3 Schaalvergroting en centralisatie
In 2026 zetten we meer in op de scheiding tussen farmaceutische zorg en distributie. We sturen op farmaceutische zorg op plaatsen waar dat logisch en gewenst is, zodat die verantwoord en dichtbij is voor onze verzekerden. Bij kleine apotheken is een relatief groot deel van het terhandstellingstarief nodig voor de vaste kosten en het personeel. Door de distributie en farmaceutische zorg meer te centraliseren, is schaalvergroting mogelijk. Daarmee kunnen we de kwaliteit van de zorg verhogen en de kosten beperken. Hierdoor kunnen we budget vrijmaken om farmaceutische zorg los van de terhandstelling te contracteren. We zien hiervoor vooral mogelijkheden met regionale partijen.
In lijn met dit beleid willen we sturen op de rationalisatie van het aantal vierkante meters apotheekruimte in Nederland. Denk hierbij aan een centralisatie van de distributie en ruimte om de rol van zorgverlener te versterken voor specifieke (kern)apothekers in de regio. We willen dit beleid de komende jaren verder uitwerken en gaan in 2026 graag in gesprek met het veld om hier samen invulling aan te geven.
Iemands levensbeschouwelijke overtuiging, culturele achtergrond of godsdienstige gezindheid kan van invloed zijn op de manier waarop diegene in contact wil staan met zorgverleners of zorg af wil nemen. CZ groep vindt het belangrijk dat de zorgaanbieder daar bij de invulling van de zorgvraag zo veel mogelijk rekening mee houdt.
2.3.1.4 Digitale zorg
We hebben onze visie en ambities op het gebied van digitale zorg verder uitgewerkt op https://www.cz.nl/zorgaanbieder/zorginkoopbeleid/digitale-zorg. Daarnaast vindt u in de Gezamenlijke ambities Zorginkoop digitalisering en gegevensuitwisseling de afspraken die we op ZN-niveau hebben gemaakt om effectieve digitale zorg veilig en betrouwbaar op te schalen.