2.2.1 Scope inkoopbeleid farmacie
Optimale farmaceutische zorg biedt maximale waarde voor onze verzekerden. CZ groep houdt bij de zorginkoop voor 2026 rekening met de toegankelijkheid van de zorg en kostenbeheersing. Bij de inkoop van openbare farmaceutische zorg letten we vooral op:
Farmaceutische distributie: we we willen dat geneesmiddelen op een zo doelmatig mogelijke manier worden afgeleverd bij onze verzekerden.
farmaceutische zorg: we willen onze verzekerden in staat stellen om geneesmiddelen op de best mogelijke manier te gebruiken.
geneesmiddelen: we willen geneesmiddelen inkopen tegen de best mogelijke prijs.

2.2.1.1 Farmaceutische distributie
Het doel van de terhandstelling is om geneesmiddelen op de juiste manier en zo doelmatig mogelijk te verstrekken aan de verzekerde. Hierbij moet minimaal sprake zijn van een veilige uitgifte. Die wordt bereikt via medicatiebewaking en door de gebruikelijke medisch-farmaceutische beslisregels (MFB’s) op te volgen. Met ‘doelmatig verstrekken’ bedoelen we:
waar mogelijk generieke geneesmiddelen afleveren;
het preferente middel afleveren binnen de clusters waarin CZ groep een preferent geneesmiddel heeft aangewezen;
gepaste afgifte(termijnen) voor patiënten:
-
distributie via afhaalkluizen of thuisbezorgd versus in de apotheek als dat gewenst is;
aandacht voor een afgiftetermijn die past bij de behoefte en situatie van de individuele patiënt.
2.2.1.2 Farmaceutische zorg
CZ groep wil dat de farmaceutische zorg onze verzekerden in staat stelt om geneesmiddelen op de juiste manier te gebruiken. Belangrijke onderdelen hiervan zijn:
een hogere zelfredzaamheid;
verbeterde therapietrouw;
het terugdringen van onnodig geneesmiddelengebruik (de-medicalisering);
het verminderen van vermijdbare gezondheidsproblemen en ziekenhuisopnames waarbij geneesmiddelen een rol spelen.
De farmaceutische zorgtaken omvatten onder meer: het adequaat beoordelen van de medicatie voor complexe (polyfarmacie)patiënten, het inzetten van de juiste geneesmiddelen bij de juiste patiënten én onnodig medicatiegebruik stoppen. De juiste zorg voor de juiste patiënt is ook afhankelijk van een verdere optimalisatie van de overdrachtsmomenten in de keten.
In principe zijn alle prestaties opgenomen in het integrale tarief voor de terhandstelling van een geneesmiddel dat uitsluitend op recept verkrijgbaar is (UR-geneesmiddel). In ons beleid blijven we het niet ter hand stellen van een geneesmiddel en de dienstverlening thuis integraal verwerken in onze terhandstellingstarieven, tenzij we daarover iets anders overeenkomen.
We juichen innovatieve ideeën toe die een andere invulling geven aan de farmaceutische zorg, losgekoppeld van de terhandstelling. We zijn vooral geïnteresseerd in slimme digitale zorgtoepassingen als vervanging van bestaande zorg of in regionale initiatieven waarbij de scheiding tussen distributie en zorg centraal staat. We zien toegevoegde waarde in apotheken die (gezamenlijk) binnen regio’s hun distributie centraliseren en zich daardoor beter kunnen richten op hun rol als zorgverlener.
2.2.1.3 Spoedeisende farmaceutische zorg
Alle zorgverzekeraars kopen gezamenlijk de spoedeisende farmaceutische zorg in volgens een landelijk non-concurrentieel model. Dit gebeurt conform de Handreiking inkoop acute farmaceutische zorg ZN, die landelijk is vastgesteld. In regionale inkoopgesprekken vertegenwoordigen de twee grootste zorgverzekeraars – waaronder in elk geval de grootste in de regio – de overige zorgverzekeraars bij het vaststellen van de avond-, nacht- en zondagtarieven (ANZ-tarieven). De overeengekomen tarieven worden vastgelegd in het addendum Farmaceutische spoedzorg.
Publieke apotheken blijven verantwoordelijk voor de 24-uurs zorg voor hun patiënten. Zij kunnen ervoor kiezen om de spoedeisende farmaceutische zorg uit te besteden aan een dienstapotheek of deel te nemen aan een dienstregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat de spoedeisende zorg in de ANZ-uren beschikbaar is en dat de hogere operationele kosten in de ANZ-uren gedekt worden via de afgesproken tarieven.
Wij streven ernaar om in de regio passende, innovatieve samenwerkingsmodellen te ontwikkelen, zodat spoedeisende farmaceutische zorg toegankelijk, betaalbaar en toekomstbestendig blijft. Hierbij stimuleren we innovatieve ideeën en nieuwe logistieke oplossingen (zoals geavanceerde bezorg- en technologieconcepten) die bijdragen aan een efficiëntere en veiligere levering van medicatie in de ANZ-uren. We kopen de spoedeisende farmaceutische zorg daarom als aparte voorziening in. Deze vormt geen onderdeel van de onderhandelingen over de tarieven en condities voor de reguliere farmaceutische zorg.
2.2.1.4 Geneesmiddelen
Om de farmaceutische zorg betaalbaar te houden, blijven we in 2026 regie voeren op de inkoop van geneesmiddelen. Bij een gelijke kwaliteit van de geneesmiddelen en de zorg kiezen wij altijd voor de meest doelmatige oplossing. Binnen de multi-source, single-source, dure geneesmiddelen en bereidingen zien we meerdere mogelijkheden om de inkoop doelmatiger te laten verlopen. Dit organiseren we vooral door directe prijsafspraken te maken met de registratiehouders. We nodigen marktpartijen uit om met initiatieven en ideeën te komen die ons ondersteunen in deze visie.
Sommige registratiehouders van geneesmiddelen komen via ondoelmatige constructies tot onethisch hoge geneesmiddelprijzen die zij niet kunnen verantwoorden met standaard onderzoeks- en ontwikkelkosten en fabricageprocessen. Wij willen, samen met de markt, mogelijkheden ontwikkelen om deze werkwijze aan te pakken om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van deze geneesmiddelen en de farmaceutische zorg voor onze verzekerden te kunnen blijven garanderen.

Voorkeursbeleid
Ons voorkeursbeleid is al jaren een belangrijk instrument om de kosten van geneesmiddelen te beheersen. In 2025 zet CZ groep dit voorkeursbeleid voort met inachtneming van de landelijk afspraken vanuit de werkgroep Gezonde Nederlandse Geneesmiddelenmarkt en de Leidraad Verantwoord Wisselen. Ons voorkeursbeleid is een van de drie methodes waarmee we de kosten van geneesmiddelen beheersen:
Voorkeursbeleid
CZ groep heeft ervoor gekozen om zijn voorkeursbeleid door te ontwikkelen. Belangrijke pijlers hierbij zijn de prijs, de beschikbaarheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Wij willen geneesmiddelen aanwijzen die goed beschikbaar zijn voor onze verzekerden, die voldoen aan onze criteria voor MVO en die tegen de gunstigste prijs verkrijgbaar zijn. Daarbij maken we met leveranciers ook afspraken over leveringszekerheid. Met dit voorkeursbeleid dragen we bij aan het dempen van de stijgende zorgkosten en helpen we premiestijgingen voor onze verzekerden zo veel mogelijk te beperken. De komende jaren ontwikkelen wij dit beleid verder door, waarbij we streven naar de beste prijs (en niet alleen naar de laagste prijs).
Binnen een cluster van vergelijkbare geneesmiddelen wijst CZ groep één of meer leveranciers aan van wie de producten in aanmerking komen voor vergoeding in een vooraf bepaalde periode. Een getekende MVO-verklaring is daarbij sinds 2019 een minimale voorwaarde. In principe vergoeden we per cluster geen andere producten dan de aangewezen producten. We maken hierop alleen een uitzondering als de behandeling met een aangewezen middel medisch onverantwoord is. Binnen het voorkeursbeleid kan het ook gaan om geneesmiddelen in combinatie met zorg.Laagsteprijsgarantie (LPG)
CZ groep vergoedt binnen clusters van vergelijkbare geneesmiddelen de geneesmiddelen tegen het tarief van het laagst geprijsde product dat in de markt beschikbaar is. Of tegen de prijs die valt binnen een bandbreedte van 105% van die laagste prijs. Valt de prijs buiten deze bandbreedte, dan wordt de laagste apotheekinkoopprijs vergoed. Anders dan bij de artikelpreferentie is de afleverende apotheek bij de prijspreferentie vrij om het merk zelf te bepalen. Maandelijks bepalen we de vergoedingsprijs per cluster van vergelijkbare geneesmiddelen.Een vaste maximale vergoedingsprijs
Hierbij bepaalt CZ groep periodiek een vaste vergoedingsprijs voor een cluster van geneesmiddelen of voor een dienst. De apotheekhoudende is vrij om binnen de productcategorie het merk zelf te bepalen. Alle producten die hieronder vallen, vergoeden we tot een maximumtarief.
In 2026 wil CZ groep de mogelijkheden en instrumenten binnen de extramurale farmaciemarkt verder verkennen om op onderdelen selectieve inkoop toe te passen.
Inkoopkorting geneesmiddelen
Ook voor 2026 maakt CZ groep afspraken over de materiaalkosten van geneesmiddelen en de korting daarop. Als de Wmg van toepassing is, vergoeden we aan de apotheekhoudende het geleverde geneesmiddel conform de prijslijst[1]. We verminderen het bedrag met een kortingspercentage tot een maximumbedrag. De uiteindelijke vergoedingsprijs is de prijs van het geneesmiddel inclusief korting, met daarbij opgeteld de receptregelvergoeding en de btw. De afleververgoeding van geneesmiddelen die buiten de Wmg vallen, wordt bepaald door een percentage van de geneesmiddelprijs te nemen, tot een vaste maximumprijs. In deze gevallen is er geen sprake van een vaste receptregelvergoeding.

- 1Vooralsnog is de prijslijst van CZ groep gelijk aan de taxe (AIP) van Z-Index. CZ groep behoudt zich het recht voor dit aan te passen. Eventuele wijzigingen worden tijdig aangekondigd op onze website.