1.2 Visie op de sector

CZ groep herkent de uitdagingen van huisartsen en ziet dat de complexiteit van de problematiek groot is. Het aantal mensen dat niet op naam van een huisartsenpraktijk kan worden ingeschreven in de eigen woonplaats neemt toe. Het is cruciaal dat het aantal huisartsen met een vaste patiëntenpopulatie toeneemt, zodat samenwerking in de wijk en de regio tot stand kan komen en de toegang wordt vergroot. Om goede huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden zet CZ groep zich in voor toekomstbestendige huisartsenzorg. Dit vraagt om een combinatie van veranderingen die verdergaat dan de huidige maatregelen.


Kijkend naar 2030 zien we dat huisartsenzorg voor onze verzekerden er anders uit gaat zien. Om de zorgkloof tussen vraag en aanbod te verkleinen, moet het patiëntenpad van de toekomst anders worden ingericht. De zorg wordt doelmatiger, zelfstandiger en efficiënter doordat we ons richten op de juiste zorg op de juiste plek, meer inzet van zelfzorg, digitalisering en samenwerking tussen zorgaanbieders. Dit leidt tot minder werkdruk voor de huisarts en meer tijd voor de patiënt.

Het patiëntenpad is vormgegeven op basis van de verschillende behoeftes, de gezondheid en de vaardigheden van patiënten (zie onderstaande afbeelding):

  • De spoedpatiënt heeft directe toegang tot medische hulp.

  • De kwetsbare/chronische patiënt kan direct telefonisch contact opnemen, heeft een vaste huisarts en krijgt digitale ondersteuning, zoals telemonitoring.

  • De zelfstandige patiënt krijgt via een digitale voordeur passende zelfzorg, en virtuele zorg en ondersteuning, en heeft waar nodig fysiek contact met de huisarts.

  • De overige zorg- en welzijnsvragen (zonder directe relatie met de huisartsenzorg) komen direct bij de juiste aanbieder terecht, en niet eerst bij de huisarts. Dit is in lijn met de afspraken in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).

Deze paden worden ondersteund door:

  • digitalisering (digitale voordeur, data-uitwisseling, digitaal contact);

  • meer zelfzorg (door digitale modules, ondersteuning);

  • de juiste zorg bij juiste hulpverlener (zowel multidisciplinair binnen de wijk als binnen de huisartsenzorg met praktijkondersteuners).

De patiënt krijgt en houdt daardoor toegang tot passende (huisartsen)zorg.

Deel deze pagina: