2.2.1 Toegankelijkheid van zorg

Onze grootste opgave is het toegankelijk houden van de huisartsenzorg. Onze verzekerden kunnen zich nu niet altijd meer inschrijven bij een huisarts in hun eigen woonplaats. We werken al hard om dit probleem op te lossen, maar het resultaat is nog onvoldoende. Met elkaar moeten we een extra stap zetten en als collectief de verantwoordelijkheid nemen binnen de regio van de RHO.

CZ groep verwacht van elke RHO een visie op toekomstbestendige huisartsenzorg binnen de eigen regio. In het zorgaanbodplan wordt concreet uitgewerkt hoe de programma’s bij gaan dragen aan het oplossen van deze knelpunten. Acute en duurzame oplossingen maken hier deel van uit en de impact op de toegankelijkheid moet meetbaar worden gemaakt. In de ZN-visie toekomstbestendige huisartsenzorg staat per onderdeel uitvoerig beschreven wat bijdraagt aan het toegankelijk houden van huisartsenzorg. De hoofdthema’s daarin zijn:

CZ groep wil zich de komende contracteerperiode inzetten voor deze leidende principes. Die passen bij de interventies vanuit Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP). We presenteren hiervoor een set S3-prestaties in de huisartsenzorg die hierbij ondersteunt. In dit beleid nemen we voorbeelden op die als inspiratie dienen en die helpen bij het uitzetten van de koers.

Initiatieven in het kernwerkgebied van CZ groep die volgens deze leidende principes zijn ontwikkeld

Kerngezond
In Zeeland werken meerdere gemeenten volgens het concept Kerngezond. Daarbij wordt er op gemeenteniveau gewerkt aan een beperking van de instroom en het verlenen van zorg door de juiste professional (zorgdomein of gemeentelijk domein). Voor meer informatie zie: De nieuwe manier van samenwerken | Kerngezond.

Pluspraktijken
In Zuid-Limburg is een netwerk opgezet van praktijken die voorop willen lopen met vernieuwingen en die innovatieve manieren van werken en zorg uitproberen (digitalisering, doelmatig voorschrijven en verwijzen, wijkgericht werken). Zij werken daarbij samen met andere huisartsenpraktijken, onder begeleiding van de RHO. Hierdoor is een collectieve verantwoordelijkheid ontstaan voor het oplossen van toegankelijkheidsproblemen.
Kenmerkend voor het netwerk is het collectief leren en verbeteren. Voor meer informatie zie: PlusPraktijken.

Voorbeelden van focus op gezondheid

Vanuit het IZA/GALA zijn vijf ketenaanpakken gedefinieerd waarin domeinoverstijgend (medisch-sociaal) wordt samengewerkt: Valpreventie, Ketenaanpak Overgewicht en Obesitas (GLI volwassenen), Welzijn op Recept (WOR), Ketenaanpak Overgewicht en Obesitas bij Kinderen (Kind naar Gezonder Gewicht) en Kansrijke Start.

Voor de GLI volwassenen heeft een RHO, mede vanuit de multidisciplinaire zorg, een coördinerende rol. De RHO is de verbindende schakel tussen de zorg en het sociaal domein. Ook kan de RHO vanuit de zorg de verbinding leggen met de ketenzorg. De leefstijlcoach levert de zorg als onderaannemer van de RHO.

Binnen de ketenaanpak Valpreventie is de huisarts verantwoordelijk voor de valrisicobeoordeling (VRB). Dit is een aanvullende prestatie die valt onder het contract voor huisartsen. Voor de uitvoering van de VRB zijn meerdere opties mogelijk. We noemen hieronder twee veelvoorkomende:

  • Een VRB via een valanalyse. Deze kan eventueel in samenwerking met paramedici worden uitgevoerd via een verlengde-arm-constructie.  

  • Een VRB via gestructureerde screening. Deze past veelal bij de bestaande screening van kwetsbaarheid bij ouderen.

Welzijn op Recept (WOR) kan bijdragen aan het voorkomen van medische zorg en helpen bij passende zorg en ondersteuning. Dit kan door meer aandacht voor eenzaamheid, bestaansonzekerheid en een slechte leefomgeving te combineren met een betere samenwerking tussen de zorg en het sociaal domein. WOR is bedoeld voor mensen met een hulpvraag die hiervoor geen medische of psychologische behandeling nodig hebben. Ondersteund door een welzijnsorganisatie kunnen zij hun gezondheids- en welzijnsdoelstellingen verbeteren. De RHO kan WOR in de regio stimuleren door in gesprek te gaan met gemeenten en door de huisarts te wijzen op het bestaan van WOR.

Voor de Ketenaanpak Kinderen en Kansrijke Start is op dit moment nog geen expliciete rol voor de RHO weggelegd. Dit kan de komende jaren nog gaan verschuiven bij het verder ontwikkelen van de Visie Eerste Lijn.

Regionalisering

Met ons beleid willen we het mandaat en de daadkracht van de RHO’s vergroten en de regionale samenwerking bevorderen. Eventuele versnippering bemoeilijkt de samenwerking en de mogelijkheid om aanspreekbare huisartsenzorg te bieden. Dit draagt niet bij aan passende, toegankelijke en toekomstbestendige zorg. CZ groep gaat zo nodig in de regio’s het gesprek aan om te bepalen of de omvang en afbakening van de regio en de aansluiting van de huisartsenpraktijken passend zijn. Zo kunnen we het verschil maken door als collectief de toegankelijkheid en betaalbaarheid van kwalitatieve zorg te borgen. De RHO heeft een rol bij het optimaliseren van de praktijk- en bedrijfsvoering van de huisartsenpraktijken in de regio. De leidende principes van ZN, MTVP en de S3-prestaties van CZ groep vormen daarbij het uitgangspunt.

Zorgcoördinatie

Zorgcoördinatie helpt patiënten en zorgverleners om passende zorg te vinden bij een acute zorgvraag. Dit kan gaan om de inzet van de huisartsenpost, ambulancezorg of ongeplande nachtzorg. Ook kan zorgcoördinatie helpen om de urgentie van de (acute) zorgvraag af te schalen (triage) en om vervolgzorg voor een patiënt te vinden, zoals een bed voor eerstelijnsverblijf. Zorgcoördinatie kan bijdragen aan de toegankelijkheid en kwaliteit van de acute zorg door deze regionaal en in samenwerking met meerdere zorgaanbieders te organiseren. Voor patiënten blijft de toegang tot acute zorg overzichtelijk, want deze komt samen in één (virtueel) loket.

Het ministerie van VWS heeft in februari 2024 een implementatieplan zorgcoördinatie gepubliceerd. Het ROAZ voert de regionale uitwerking daarvan uit. Begin 2025 heeft elke ROAZ-regio een transformatieplan ingediend bij de zorgverzekeraars om de regionale zorgcoördinatiefunctie te implementeren. Zodra dit transformatieplan is goedgekeurd, verwachten we dat u daar als zorgaanbieder aan meewerkt. Zorgverzekeraars volgen de landelijke ontwikkelingen rondom de zorgcoördinatie en publiceren waar nodig aanvullend beleid.

Avond, Nacht en Weekend (ANW)

Om de druk op alle huisartsen (en in het bijzonder de praktijkhoudende huisartsen) te verminderen, is landelijk besloten om de huisartsenspoedzorg in de ANW-uren anders te organiseren. Uitgangspunt hierbij is dat alle huisartsen gelijke rechten en plichten hebben. Alle huisartsen – praktijkhouders, waarnemers én huisartsen die in dienst zijn bij een praktijk – zijn samen verantwoordelijk voor het organiseren van continue huisartsenspoedzorg in de ANW-uren. Landelijk is de ‘Leidraad bij Actieplan Werkdruk in de ANW’ vastgesteld. Daarin staan de voorwaarden voor de implementatie van de nieuwe werkwijze.

Deel deze pagina: