2.2.3 Kosten van zorg

Om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden, zet CZ groep vooral in op:

  • het terugdringen van praktijkvariatie;

  • het toekomstbestendiger organiseren en doelmatig uitvoeren van de huisartsenzorg en MDZ;

  • doelmatig voorschrijven.

Het terugdringen van praktijkvariatie 
Uit declaratiegegevens blijkt dat er veel praktijkvariatie is tussen huisartsen, onder andere op het gebied van voorschrijven en verwijzen. CZ groep vindt het belangrijk dat huisartsen inzicht krijgen in hun handelen via spiegelinformatie in Vektis. Uit pilots blijkt dat dit inzicht leidt tot betere en meer doelmatige zorg. De RHO en de praktijkmanager faciliteren dit proces. Voor MDZ is ook dit jaar weer de factsheet Multidisciplinaire Zorg beschikbaar, die jaarlijks met CZ groep wordt besproken.

CZ groep werkt aan minder praktijkvariatie door:

  • uitkomsten en werkwijzen transparant te maken;

  • intervisie te stimuleren;

  • huisartsenpraktijken die achterblijven te ondersteunen.

We verwachten van RHO’s dat zij praktijkvariatie en de resultaten van de huisartsenzorg in de regio inzichtelijk maken. Daarbij maken zij gebruik van de onze factsheet en de Praktijkspiegel van Vektis.

Toekomstbestendiger organiseren van MDZ en doelmatige uitvoering
 
Met de introductie van ketenzorg zijn er geprotocolleerde processen ontstaan om de medische kwaliteit te verbeteren. De regionale samenwerking heeft daarmee een impuls gekregen. Toch zijn de zorguitgaven niet verminderd. Onze analyses laten ongewenste neveneffecten zien van de huidige bekostiging van de MDZ. Denk aan: ondoelmatige inclusie, dubbele declaraties en de betaling van no show. We willen ook de komende tijd de doelmatige uitvoering van de MDZ vergroten.

Daarnaast ervaren professionals in de ketenzorg binnen de huidige bekostiging en in de geprotocolleerde zorg niet altijd de ruimte om de chronische zorg anders vorm te geven. De huidige inrichting staat een transformatie naar persoonsgerichte en hybride zorg ​in de weg.​ (Meer inzet van digitale monitoring en zelfzorg kan bijdragen aan het slimmer inrichten van de bestaande zorgprocessen.) De stijging van het aantal chronische patiënten zorgt voor een grote belasting voor de huisartsencapaciteit.

Wij vinden dat de huidige MDZ toe is aan een meer toekomstbestendige inrichting.​ Het nieuwe model moet passende en doelmatige zorg stimuleren en bijdragen aan het toegankelijk houden van de (huisartsen)zorg. Andere betrokkenen delen onze mening, maar er is nog geen consensus over welke richting dit op zou moeten. We onderzoeken, bij voorkeur landelijk, hoe we de chronische zorg met ingang van 2028 toekomstbestendiger kunnen vormgeven en bekostigen binnen de geldende wet- en regelgeving.
 

CZ groep brengt voor 2026 en 2027 geen grote wijzigingen aan in het beleid voor de MDZ. Dit neemt niet weg dat er binnen de bestaande bekostiging ruimte is om de zorg persoonsgericht en hybride te leveren. Daarnaast blijft het doelmatig uitvoeren van de MDZ een aandachtspunt waarbij de RHO randvoorwaarden creëert om de ongewenste effecten van de huidige multidisciplinaire bekostiging te voorkomen en te verminderen.

Doelmatig voorschrijven
We willen de deskundigheid, kwaliteit en doelmatigheid bij het voorschrijven van medicatie bevorderen. Daarom zetten we in op de (door)ontwikkeling van een farmacotherapeutisch overleg (FTO). Hiermee zetten we het beleid van 2025 voort. Ook is er ruimte voor aanvullende regionale afspraken op het gebied van doelmatig voorschrijven.

Deel deze pagina: