1.2 Visie op de sector

CZ groep voert in 2025 actief beleid op overgewicht bij volwassenen via de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Deze interventie is bewezen effectief en geschikt om te worden ingezet bij mensen met overgewicht en/of obesitas. De Gecombineerde Leefstijlinterventie kan, op indicatie, onderdeel zijn van een ketenaanpak. De GLI moet een duurzame gedragsverandering bewerkstelligen en daarmee een gezonde(re) leefstijl. Op deze manier willen we leefstijlgerelateerde aandoeningen waar mogelijk voorkomen.

Waar mogelijk sluit CZ groep aan bij de landelijke afspraken over regionale samenwerking. We kunnen de zorginkoop regionaal inrichten via een regiobeeld en met regionale samenwerkingsafspraken. Het zorglandschap en de zorgvraag kunnen per regio sterk verschillen. Daarom is het van belang dat de zorg afgestemd wordt geleverd: over de sectoren heen en in samenhang met het sociaal domein. Een betere afstemming en daadwerkelijke samenwerking binnen de regio moeten ertoe leiden, dat het zorg- en voorzieningenaanbod in de regio aansluit bij de (zorg)vraag van de inwoners en dat de kwaliteit en de beschikbaarheid van de zorg geborgd is.

Essentieel voor een succesvolle ketenaanpak is de inbedding van de Gecombineerde Leefstijlinterventie in een bredere infrastructuur die is gericht op de aanpak van overgewicht en obesitas. Bij die inbedding is de samenwerking tussen het zorgdomein en sociaal domein van enorm belang. De Gecombineerde Leefstijlinterventie is multidisciplinair. Dat feit, gekoppeld aan de samenwerking tussen zorgdomein en sociaal domein, levert de grote meerwaarde van de GLI ten opzichte van het monodisciplinair aanbieden van losse onderdelen. Het Healthy Life-concept (https://healthylife.ecsplore.nl/) is een mooi voorbeeld waar CZ groep inzet op een regionale aanpak voor volwassenen, waarbij wordt samengewerkt met het lokale beweegaanbod en de zorg dichtbij de verzekerde wordt georganiseerd. De verzekerde die meedoet met het GLI-programma wordt dichtbij huis gestimuleerd om te bewegen, dankzij de samenwerking met het lokale beweegaanbod. Na afloop van het GLI-traject stroomt de verzekerde hierdoor laagdrempelig en duurzaam door naar bijvoorbeeld de lokale sportclub.

Samen met het werkveld verkennen we ook drie nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van de Gecombineerde Leefstijlinterventie. Dit doen we om de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Hiermee kunnen we onze verzekerden goede leefstijlzorg blijven bieden.

  • Via een pilot doen we ervaring op met de implementatie van digitale zorgverlening binnen de leefstijlgeneeskunde middels een (deels) digitale Gecombineerde Leefstijlinterventie.

  • We zetten in op GLI op maat. We horen dat de reguliere opzet van de Gecombineerde Leefstijlinterventie op individueel niveau niet altijd passend is. Daarom willen we met deze pilot ervaring opdoen met een GLI-programma op basis van individuele behandelsessies.

  • We verkennen de komende tijd de mogelijkheden om de verwijzers naar de Gecombineerde Leefstijlinterventie uit te breiden. Als poortwachter voor de zorg zien we de huisarts als de meest geschikte verwijzer. De huisarts zou het beste zicht moeten hebben op de (medische) voorgeschiedenis van de verzekerde. Mede hierdoor accepteren wij momenteel enkel de huisarts als verwijzer. Best practices van een bredere kring van verwijzers willen we de komende jaren opschalen en inbedden in ons zorginkoopbeleid.

Gedurende 2024, en mogelijk 2025, zal de leefstijlinterventie GLI zoals we die nu kennen, doorontwikkeld worden langs twee pijlers. De eerste pijler omvat het ophalen van de geleerde lessen tot nu toe waarbij inzichtelijk wordt welke elementen we anders moeten organiseren. Zo kunnen we ook op basis van een gezamenlijke ambitie toewerken naar een toekomstige situatie. De tweede pijler omvat de verdere ontwikkeling van GLI en het toewerken naar een ketenaanpak zoals vastgelegd in het IZA en in het GALA.

Deel deze pagina: