Bijlage 1 Visie van CZ groep op de taken en verantwoordelijkheden van RHO’s en samenwerkingsverbanden van leefstijlcoaches

In deze bijlage leest u onze visie op de taken en verantwoordelijkheden van regionale huisartsenorganisaties en samenwerkingsverbanden van leefstijlcoaches. Deze taken en verantwoordelijkheden zijn gebaseerd op de ‘activiteiten niet-patiëntgebonden tijd’ die worden genoemd in het Verantwoordingsdocument Kostenonderzoek gecombineerde leefstijlinterventie. Het uitvoeren hiervan komt de kwaliteit van de zorg ten goede. We verwachten dan ook van regionale huisartsenorganisaties en samenwerkingsverbanden van leefstijlcoaches dat zij invulling geven aan deze taken en verantwoordelijkheden.

  • Bedrijfsvoering: inrichting systemen, contractering en declaratie

    • Planning: planning organiseren en communiceren richting aangesloten onderaannemers.

    • Aanbod:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband heeft een overzicht van het aanbod aan leefstijlcoaches in de regio.

      2. De RHO / het samenwerkingsverband heeft altijd een actueel overzicht van het werkgebied per aangesloten onderaannemer en van de RHO / het samenwerkingsverband als geheel.

      3. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt voor voldoende GLI-aanbod in zijn hele werkgebied.

      4. De RHO / het samenwerkingsverband biedt minimaal twee verschillende GLI programma's aan in het eigen werkgebied.

    • Declaratie:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt voor de declaraties van alle aangesloten onderaannemers.

      2. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt dat er voor elke patiënt (binnen en buiten het werkgebied) gedeclareerd kan worden. (Hiervoor moeten mogelijk ook aanvullende afspraken worden gemaakt met de leefstijlcoaches.)

    • Toegankelijkheid borgen:

      1. Dit omvat onder meer een goede organisatie en coördinatie van de Gecombineerde Leefstijlinterventie.

      2. De RHO / het samenwerkingsverband maakt afspraken om tijdig een GLI-traject te kunnen starten.

      3. De RHO / het samenwerkingsverband neemt voldoende onderaannemers in dienst, aansluitend bij de vraag.

      4. De RHO / het samenwerkingsverband zet de Gecombineerde Leefstijlinterventie ook in voor patiënten van huisartsen die niet zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband / die niet in het werkgebied van het samenwerkingsverband vallen.

  • Acquisitie

    • De RHO / het samenwerkingsverband draagt zorg voor voldoende leefstijlcoaches om in de vraag naar GLI te kunnen voorzien. De RHO / het samenwerkingsverband benadert, informeert en enthousiasmeert mogelijke onderaannemers om via de RHO / het samenwerkingsverband de GLI zorg te gaan leveren.

    • De RHO / het samenwerkingsverband draagt zorg voor een goede informatievoorziening, via de huisartsenpraktijk, naar de patiënt/verzekerde over de GLI.

  • Afstemming met de huisarts, het samenwerkingsverband en lokale partijen

    • Verbinding met de eerste lijn / de verwijzer:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt ervoor dat de regionale huisartsen op de hoogte zijn van het regionale GLI-aanbod.

      2. De RHO / het samenwerkingsverband houdt contact met de verwijzer over de voortgang van de deelnemer. Er is (minimaal) overleg bij de verwijzing, bij de afronding van het basis- en onderhoudsprogramma en op minimaal 1 tussentijds moment in het basis- én het onderhoudsprogramma.

      3. De RHO zorgt minimaal voor de informatievoorziening richting de regionale huisartsen en maakt afspraken over verwijzing.

    • Verbinding met het sociaal domein:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt voor een actuele sociale kaart binnen het eigen werkgebied. Daardoor kan waar nodig gericht worden doorverwezen.

      2. De RHO / het samenwerkingsverband werkt samen met het sociaal domein en maakt samenwerkingsafspraken met gemeenten en gemeentelijke functionarissen, zoals buurtsportcoaches en professionals op het gebied van welzijn (bijvoorbeeld voor het gebruik van lokale ruimtes en verwijsafspraken bij aanvullende psychosociale problematiek, zoals eenzaamheid en financiële problematiek).

      3. De RHO / het samenwerkingsverband overlegt minimaal 2 keer per jaar met het sociaal domein

    • Verbinding met lokaal beweegaanbod:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt voor een actuele sociale kaart binnen het hele werkgebied wat betreft het lokale beweegaanbod (zoals sportverenigingen, fitnessclubs en loopgroepen).

      2. De RHO / het samenwerkingsverband stuurt erop aan dat patiënten tijdens een GLI-programma dicht bij huis worden gestimuleerd om te bewegen.

      3. De RHO / het samenwerkingsverband stuurt erop aan dat patiënten na afloop van een GLI-traject worden verwezen naar een passend lokaal beweegaanbod.

  • Afstemming met collega's

    • Samenwerking:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt voor een goede samenwerking tussen verwijzers en leefstijlcoaches.

      2. De RHO / het samenwerkingsverband zorgt voor afstemming en samenwerking tussen de aangesloten leefstijlcoaches (bijvoorbeeld via een WhatsApp-groep).

      3. De RHO / het samenwerkingsverband instrueert de leefstijlcoaches en verwijzers tijdig over nieuwe ontwikkelingen en beleidswijzigingen.

    • Scholing:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband organiseert scholing voor de aangesloten onderaannemers en verwijzers (bijv. mondelinge introductie / werkboek over werkwijze van het samenwerkingsverband).

  • Intervisie

    • Intervisie: de RHO / het samenwerkingsverband organiseert intervisiegroepen (verplicht of vrijblijvend, minimaal 2 keer per jaar) voor de aangesloten onderaannemers en verwijzers.

    • Monitoring: de RHO / het samenwerkingsverband registreert de landelijke uitkomstindicatoren via de indicatorenlijst van het RIVM of zorgt ervoor dat de aangesloten onderaannemers dit doen.

    • Evaluatie:

      1. De RHO / het samenwerkingsverband organiseert een jaarlijkse evaluatie met de aangesloten onderaannemers en verwijzers via de PDCA-cyclus, als onderdeel van het kwaliteitsbeleid.

      2. De RHO / het samenwerkingsverband geeft invulling aan de jaarlijkse evaluatie van de GLI vanuit de zorgverzekeraar.

    • Audits interventie-eigenaar

    • Nieuwsbrieven/-berichten

Deel deze pagina: