GGZ Instellingen

Zorginkoopbeleid

GGZ Instellingen 2026

Laatste update: 16-4-2025

Versie

Datum publicatie

Toevoeging/Wijziging

Hoofdstuk

Reden

1.0

 31-03-2025

1.1

16-04-2025

Aanpassing datum sluitdatum inschrijving

3.1 Tijdpad nieuwe instellingen

Typfout, betreft 1 juli ipv 1 juni

Voorwoord

CZ groep heeft als zorgverzekeraar een zorgplicht: het is onze verantwoordelijkheid dat al onze verzekerden de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben, op een manier die zo goed mogelijk bij hen past. Dat is een uitdagende taak, waarbij we rekening houden met de wensen van individuele verzekerden én met het beschikbaar houden van de zorg voor iedereen.  

De beschikbare capaciteit en de stijgende zorgvraag sluiten al jaren niet goed op elkaar aan. Daardoor wordt het steeds moeilijker om de toegang tot zorg voor iedereen te garanderen. Het is de verantwoordelijkheid van alle partijen binnen de zorg om dit complexe probleem op te lossen. CZ groep zoekt actief de samenwerking op met zijn partners, want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst de zorg ontvangen die zij nodig hebben.  

Hiervoor is een transformatie van de zorg noodzakelijk, binnen de GGZ en daarbuiten. Door goede lokale en regionale samenwerkingsafspraken met andere zorgaanbieders te maken, kunnen we de in- en uitstroom verder optimaliseren. CZ groep werkt de komende jaren langs drie lijnen om dat voor elkaar te krijgen:

  • Passende zorg: we stimuleren zorgaanbieders om de juiste zorg op de juiste plek te bieden, met een optimale balans tussen kosten, volume en kwaliteit. Deze zorg sluit aan op wat een cliënt écht nodig heeft.

  • Digitale (zelf)zorg: we stimuleren meer aanbod van digitale interventies en een landelijk digitaal netwerk.

  • Herinrichten waar en wanneer: we stimuleren de samenwerking binnen stelsels en over stelsels heen. We differentiëren in zorgaanbieders die zich vooral op de mono- en multidisciplinaire zorg richten en zorgaanbieders die specialistische en complexe zorg leveren. Dat doen we via prikkels in het tarief op basis van in- en exclusiecriteria. Daarnaast zetten we in op een betere samenwerking tussen de GGZ, de huisartsen en het sociaal domein om de in-, door- en uitstroom van de GGZ te verbeteren. Dit doen we door de beweging van de Mentale Gezondheidsnetwerken in de regio’s te stimuleren en te implementeren. Daarmee kunnen we de toegankelijkheid van de GGZ duurzaam borgen.

Deel deze pagina: