2.3.7 Toegankelijkheid van zorg
De zorgvraag neemt de komende decennia sterk toe, in het bijzonder door de vergrijzing en door meer medische mogelijkheden, terwijl de beroepsbevolking nauwelijks groeit. Deze ontwikkelingen schuren steeds meer met de toegankelijkheid van zorg. Een nauwere samenwerking en zorgcoördinatie zijn en worden steeds belangrijker om de patiëntstromen te kunnen managen. Specifiek ten aanzien van de kortdurende zorg ervaren we nog weinig knelpunten in de toegankelijkheid. Er zijn geen wachtlijsten en van witte vlekken is geen sprake. CZ groep vindt groei op de verstrekkingen Eerstelijnsverblijf, Geriatrische Revalidatiezorg en Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen een goede zaak als dit leidt tot een afbuiging van de tweedelijnszorg.
In 2025 hebben we op regionaal niveau met het veld afspraken gemaakt die borgen dat opnames ook in de avonden en weekenden altijd mogelijk zijn. Met dit soort afspraken zorgen we voor een optimale toegang en voorkomen we een oneigenlijke instroom in het ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor regio’s waar een groep patiënten aantoonbaar moeilijk te plaatsen is in passende vervolgzorg. Voor andere doelgroepen zoals Korsakov en gesloten herstel borgen we toegankelijkheid door die zorg selectief in te kopen.
Binnen de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen is toegankelijkheid lastiger te voorspellen, omdat deze relatief nieuwe verstrekking nog onvoldoende stabiel is. We zien op verschillende prestatiecodes grote praktijkvariatie. Tegelijk ontvangen wij weinig signalen van echte tekorten in regio’s. We zullen de komende jaren benutten om doelmatig te sturen op de prestaties in de Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntgroepen. Het zorgtraject kwetsbare patiënten kan een rol vervullen in het toegankelijkheidsvraagstuk. Om deze zorg breed in te kopen, willen wij echter eerst meer grip krijgen op de inhoud ervan en moet deze zorg goed worden afgebakend. In nauw contact met Zorgverzekeraars Nederland en het Zorginstituut willen we dit verder vorm en inhoud geven.
Iemands levensbeschouwelijke overtuiging, culturele achtergrond of godsdienstige gezindheid kan van invloed zijn op de manier waarop hij in contact wil staan met zorgverleners of zorg af wil nemen. CZ groep vindt het belangrijk dat de zorgaanbieder daar bij de invulling van de zorgvraag zo veel mogelijk rekening mee houdt.