2.3.9 Aanvullende zorginkoop

Als aanvullende zorg nodig is en een zorgaanbieder doet een verzoek tot aanvullende zorginkoop, dan geldt het volgende.

Minimumeisen

CZ groep toetst aan de hand van het verzoek of een zorgaanbieder in aanmerking komt voor een aanvullende afspraak en zo ja, onder welke voorwaarden.

Bij aanvullende zorginkoop gelden de volgende minimumeisen:

  • De zorgaanbieder kan een evenredige spreiding van nieuwe cliënten over het hele jaar laten zien.  

  • De zorgaanbieder dient het verzoek in als ten minste 80 procent van het omzetbudget voor 2025 is bereikt en hij verwacht dat het omzetbudget ontoereikend is. Hij dient het verzoek uiterlijk op 1 oktober 2025 in.  

  • De zorgaanbieder moet kunnen aantonen dat er een verband is tussen een hogere omzet en een toename van  cliënten in de regio. 

  • De zorgaanbieder scoort bij voorkeur een A-status in het waardemodel.  

Wij zouden een verzoek tot bijcontractering kunnen honoreren als: 

  • de zorgaanbieder aan de voorwaarden voldoet voor een aanvullende afspraak (zie hierboven);   

  • in de regio sprake is van een zorgplichtprobleem. Dit blijkt uit signalen die CZ groep ontvangt van ofwel verwijzers ofwel klanten (via CZ Zorgteam) dat zij onvoldoende gecontracteerde passende zorg kunnen vinden. De aanvraag is gericht op het oplossen van dit probleem. We kunnen overigens ook zelf zorgaanbieders benaderen als we een zorgplichtprobleem constateren;  

  • de verzekerden voor die aandoeningen niet (meer) bemiddeld kunnen worden naar een ander geschikt zorgaanbod; 

  • de zorgaanbieder een A- of B-score heeft in het waardemodel. 

Aanvullende contractafspraken maken we uitsluitend tegen een staffeltarief.  

Op onze website staat een aanvraagformulier voor bijcontractering. Linkje:  Aanvraag ophoging productieplafond - CZ

Termijn  
Als de aanvraag en de benodigde gegevens compleet zijn, melden we de zorgaanbieder binnen 15 werkdagen of we die aanvraag honoreren of niet. Is dat het geval, dan maken we een aanvullende productieafspraak met de zorgaanbieder. De zorg die hij levert tussen het moment van aanvragen van de extra productieruimte en het uitsluitsel komt slechts voor vergoeding in aanmerking als het productieplafond bij de zorgaanbieder op dat moment nog niet is overschreden.  

Plafondaanpassingen als gevolg van fusies, overnames of faillissementen vormen een uitzondering op de hierboven benoemde regel. Deze aanpassingen kunnen zorgaanbieders afzonderlijk met CZ groep bespreken.  

Als de zorgaanbieder zich genoodzaakt voelt om een zorgstop voor nieuwe cliënten in te voeren, moet hij de cliënten doorverwijzen naar het CZ Zorgteam. Zij kunnen hen doorverwijzen naar een andere zorgaanbieder. Wij nemen dan via een service call contact op met de verzekerde om na te gaan of hij ook daadwerkelijk is geholpen.  

Deel deze pagina: