2.2 Inhoudelijk beleid

Ook in 2026 contracteren we weer goede, tijdige en betaalbare zorg. In deze paragraaf leest u onze uitgangspunten voor de contractering voor 2026. Deze afspraken willen we vóór 1 november 2025 gereed hebben. Daarbij rekenen we uiteraard op uw medewerking.

Door transformatieplannen te faciliteren en zorginkoopafspraken te maken, geven wij invulling aan onze maatschappelijke opgaven. Daarbij richten we ons vooral op het verbeteren van de toegankelijkheid door de toegangstijden en wachttijden binnen de Treeknormen te brengen. Hiervoor zijn vooral structurele arbeidsbesparende initiatieven nodig, zodat meer zorg door minder personeel geleverd kan worden. Wij denken hierbij aan meer digitale zorg, vooral voor chronische aandoeningen, meer inzet van AI en meer doelmatige zorg waar mogelijk. Natuurlijk houden we ons daarbij aan de financiële kaders in het IZA. Op deze manier draagt CZ groep bij aan het oplossen van de maatschappelijke opgaven. We gaan ervan uit dat zorgaanbieders dit samen met ons willen doen.

Contractvormen
Elke situatie is anders. Lokale omstandigheden en de prestaties van de zorgaanbieder zijn daarom medebepalend voor de inhoud en de vorm van onze contractuele afspraken. Onwenselijke verschillen tussen vergelijkbare zorgaanbieders willen we terugdringen.

Het IZA loopt tot en met 2026. Bij het schrijven van dit zorginkoopbeleid is nog onduidelijk of het IZA aangepast en verlengd wordt. Dat maakt het lastig om langdurige contractuele verplichtingen aan te gaan. Wij willen de gewenste transities graag faciliteren via meerjarige contracten, met passende afspraken over toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid. De onzekerheid over de inhoud van een eventueel nieuw akkoord (Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord) kan echter voor belemmeringen zorgen. Als basisprincipe voor 2026 hanteren wij dan ook een p x q-contract met een zorgomzetplafond voor 1 jaar. Dit contract kan verlengd worden voor meerdere jaren als dit voor beide partijen een aantoonbare meerwaarde heeft. Naast de financiële aspecten willen we ook duidelijke en meetbare doelen vastleggen. Deze zijn onder meer gericht op het actueel houden van het aantal wachtenden, het verminderen van de wachttijden en het effectief inzetten van digitale en passende zorg. Per situatie beoordelen we welke contractvorm het meest wenselijk is.

Voorwaarden voor een contract
Bij het aangaan van overeenkomsten maken we onderscheid tussen bestaande en nieuwe zorgaanbieders. Bestaande zorgaanbieders hebben in 2025 een overeenkomst (medisch-specialistische zorg) met ons, op basis waarvan zij zorg bij ons hebben gedeclareerd. Zorgaanbieders die in 2025 geen overeenkomst (medisch-specialistische zorg) met ons hebben, beschouwen wij als nieuwe aanbieders.

In 2026 willen we de overeenkomst met bestaande zorgaanbieders voortzetten. Bepalend hierbij is dat de overeenkomst niet in de loop van 2025 is beëindigd én dat we voor 2026 overeenstemming bereiken over de inhoud van het contract. Iedere zorgaanbieder die voor een overeenkomst in aanmerking wil komen, moet voldoen aan de relevante voorwaarden in bijlage 1.

Deel deze pagina: