2.2.9 Buitenland
CZ groep sluit al jaren contracten met ziekenhuizen in de grensregio’s met België en Duitsland.
België
In België worden de overeenkomsten gesloten tussen drie partijen. Naast CZ groep en het ziekenhuis is de Christelijke Mutualiteit de derde contractpartij. Hiermee zijn de Belgische tariefs- en kwaliteitsafspraken geborgd. Door afspraken te maken over de maximale zorgomzet zorgen we ervoor dat het in Nederland afgesproken bestuurlijk hoofdlijnenakkoord niet leidt tot een weglekeffect naar het buitenland. Verder maken we net als in Nederland bij specifieke aandoeningen waardegedreven zorgafspraken. Ook gelden dezelfde normen voor de zorg waarvoor de Nederlandse (en/of Belgische) wetenschappelijke beroepsverenigingen van medisch specialisten minimale volume- en kwaliteitsnormen hebben vastgesteld (zie paragraaf 2.2.2.3).
Wélke zorg we in het ziekenhuis willen contracteren, bepalen we jaarlijks opnieuw. Dit doen we aan de hand van onder meer onze zorgplicht en het zorginhoudelijke beleid, waaronder de hierboven genoemde minimumnormen. Het gesprek hierover voeren we vóór 1 november met het ziekenhuis.
Duitsland
In Duitsland liften we mee op de contracten die de AOK Hamburg-Rheinland met de ziekenhuizen en vrijgevestigde medisch specialisten heeft gesloten. Via hun internationale zorgpas kunnen verzekerden van CZ groep gebruikmaken van de ziekenhuiszorg in de Duitse grensregio.