2.2.2 Kwaliteit van zorg
CZ groep vindt het belangrijk dat de zorg van goede kwaliteit is. Bij de contractering voor 2026 besteden we daarbij aandacht aan de volgende zaken:
De zorg moet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk.
We maken resultaatgerichte afspraken over relevante onderwerpen uit de ZE&GG-agenda.
Artsen en patiënten beslissen samen over de behandelkeuzes om aan te sluiten bij de individuele situatie en wensen van de patiënt.
Voor hoogcomplexe en laagvolume-aandoeningen hanteren wij de landelijke minimumnormen.
Met ziekenhuizen binnen ons kernwerkgebied voeren we kwaliteitsbesprekingen en maken we verbeterafspraken die in de contracten worden opgenomen.
2.2.2.1 Stand van de wetenschap en praktijk
Welke medisch-specialistische zorg tot het basispakket behoort, staat in de Zvw. Voor de begrenzing van het basispakket geldt onder meer het criterium ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Zorg die hier niet aan voldoet, contracteren wij niet en kan niet bij ons worden gedeclareerd.
Samen Beslissen
Passende zorg komt samen met en rondom de patiënt tot stand. Daarom vragen wij zorgaanbieders zich aantoonbaar in te spannen om de processen ‘Advance Care Planning’ en ‘Samen Beslissen’ tijdig en structureel te integreren in alle segmenten. Dit vraagt om draagvlak en mogelijk om een herinrichting van het zorgproces. Voor de implementatie van Samen Beslissen binnen uw organisatie kunt u onder meer gebruikmaken van het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg (www.platformuitkomstgerichtezorg.nl) dat samen met de IZA-MSZ partijen onder het BO Kwaliteit vorm krijgt. Wij verwachten dat u patiënten voorziet van begrijpelijke informatie over hun opties voor diagnostiek, behandeling en vervolgzorg, de voor- en nadelen van een behandeling versus geen behandeling, wachtlijsten, zorgprogramma’s en de financiële aspecten van hun zorgvraag. Hierbij heeft u oog voor de doelmatigheid van de geleverde zorg.
Kwaliteitsregistraties en transparantie van kwaliteit
De zorgaanbieder moet deelnemen aan alle wettelijk verplichte kwaliteitsregistraties en biedt inzicht in de eigen resultaten conform de afspraken die de brancheorganisaties MSZ maken in het Bestuurlijk Overleg Kwaliteit voor Passende MSZ, waar momenteel afspraken gelden over de verplichte aanlevering van indicatoren (inclusief realisatie op beroepsvolumenormen) die zijn opgenomen op de Transparantiekalender MSZ van het Zorginstituut Nederland. De zorgaanbieder treft voorbereidingen om te kunnen voldoen aan de op handen zijnde verplichting van het aanleveren van data aan kwaliteitsregistraties in het kader van de nog aan te nemen aanpassing op de Wet klachten kwaliteit gezondheidszorg (Wkkgz). Tevens spant de zorgaanbieder zich in om andere maatregelen uit het rapport Keuzenkamp te implementeren. Onder het BO Kwaliteit, waar IZA-MSZ-partijen aan deelnemen, wordt dit vormgegeven. De maatregelen zijn bedoeld om kosten en opbrengsten van kwaliteitsregistraties te optimaliseren.
De zorgaanbieder spant zich in om diens patiënten te verwijzen naar de kanalen van de patiëntenorganisaties, om een recensie achter te laten om zo het aantal geverifieerde reviews te laten toenemen.
2.2.2.2 Minimumnormen en selectieve inkoop
Minimumnormen
Zorgverzekeraars kopen alleen medisch-specialistische zorg in die voldoet aan de door de beroepsgroep bepaalde minimale volume- en kwaliteitsnormen. Dit gebeurt tijdens de contractering, maar ook achteraf met materiële en formele controles. Indien een zorgaanbieder constateert dat er zorg wordt geleverd die niet aan de norm voldoet, verwachten wij dat dit zo spoedig mogelijk aan ons wordt gemeld. Daarbij komt de zorgaanbieder met een plan waarin staat binnen welke termijn en op welke wijze deze wel aan de norm kan voldoen. Indien dit niet op een aanvaardbare termijn mogelijk is, dient de zorg overgedragen te worden aan een zorgaanbieder in de regio die wél aan de minimumnormen voldoet.
Selectieve inkoop
Vanaf 2026 stopt CZ groep met de selectieve inkoop voor infectieprothesiologie, schisis en Mohs-chirurgie. We blijven de externe kwaliteitsontwikkelingen kritisch in de gaten houden. Vanaf 2026 sluiten we in de overeenkomst aan bij de geldende kwaliteitsstandaarden, richtlijnen, (volume)normen en protocollen van de beroepsgroep.
Tranche 1 Concentratie en Spreiding
In elke regio maken zorgpartijen vóór 1 juli 2025 definitieve herverdelingsafspraken over welke interventies uit tranche 1 op welke locaties gaan plaatsvinden. Dat gebeurt op basis van consensus dan wel consent. Indien dat niet mogelijk blijkt, vindt herallocatie plaats door sturing middels de contractering door zorgverzekeraars, waarbij wordt gekeken welke instellingen op basis van de data van het afgelopen jaar voldoen aan de landelijk besloten volumenormen. Zorgverzekeraars nemen conform het IZA de volumenormen van tranche 1, zoals vastgesteld door de Ronde Tafels en in het voorjaar van 2025 gepubliceerd door het Zorginstituut, mee in de inkoop voor 2026. Als omwille van een zorgvuldige implementatie van de herverdeling van bepaalde interventies in een regio meer tijd nodig is, krijgen de desbetreffende regionale zorgpartijen daarvoor de tijd tot uiterlijk 1 januari 2027. Zorgverzekeraars handelen gelijkgericht ten aanzien van het verwerken van de implementatietermijnen van de interventies. Uiterlijk 15 september 2025 levert de regio een overzicht op waarin voor elk van de interventies onderbouwd staat beschreven per wanneer de herverdeling zal plaatsvinden. Deze onderbouwing wordt gedragen door de zorgaanbieders, de patiëntenvertegenwoordiging en de zorgverzekeraar die marktleider is.