1. Visie van CZ groep op de paramedische zorg
De uitdagingen in de zorg vragen om passende zorg
De houdbaarheid van de zorg staat onder druk en dat zal de komende jaren niet minder worden. Daarom vinden we het belangrijk om er met elkaar voor te zorgen dat de zorg voor onze verzekerden toegankelijk en betaalbaar blijft, terwijl de kwaliteit op peil wordt gehouden. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) werken alle betrokken partijen samen aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg, waaronder de toegankelijkheid en betaalbaarheid. De rode draad binnen het IZA is passende zorg. Passende zorg is waardegedreven, komt samen met en rondom de patiënt tot stand, vindt plaats op de juiste plek (dichtbij als het kan, verder weg als het moet) en gaat over gezondheid en kwaliteit van leven in plaats van over ziekte. Gebeurt er niets, dan wordt de groei van de zorgvraag onbeheersbaar, onder meer door de vergrijzing. Er zullen dus belangrijke en moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.
Zorgverschuiving en digitale zorgoplossingen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden
We zien hierbij ook een rol weggelegd voor de paramedicus. Die kan bijvoorbeeld de huisarts en het ziekenhuis ontlasten. Ook zien we mogelijkheden voor een verschuiving van taken van de paramedicus naar de nuldelijn. De zelfredzaamheid van de patiënt bij minder complexe (zorg)vragen is cruciaal. Ook de inzet van digitale zorgoplossingen behoort tot de mogelijkheden. Zo kan de paramedicus de vrijgekomen tijd inzetten voor patiënten met complexe(re) zorgvragen. Hetzelfde geldt voor de huisarts en het ziekenhuis.
Complexe(re) zorgvragen vragen om (meer) specialistische zorg
Voor complexe(re) zorgvragen kan specialistische zorg nodig zijn. We kopen daarom niet alle zorg bij alle zorgverleners in, maar doen dat selectief voor bepaalde aandoeningen of zorgvragen. De zorg moet daarvoor juist zijn ingericht, volgens de principes van passende zorg.
We vinden het belangrijk dat er sprake is van een goede triage en dat verwijzers weten welke zorgverleners bekwaam zijn, zodat een patiënt deze passende zorg ook kan krijgen. Daarbij werken zorgverleners met de juiste competenties samen. Zij maken de kwaliteit van hun zorg inzichtelijk en behandelen voldoende patiënten. Om deze zorg goed op elkaar af te kunnen stemmen, is het belangrijk dat zorgverleners zich verenigingen in een netwerk of samenwerkingsverband. Wij geloven in deze landelijk georganiseerde netwerkzorg om te komen tot meer samenhangende zorg en ondersteuning voor mensen met een specifieke aandoening. Zo bereiken we een betere kwaliteit van zorg voor de patiënt, gezondheidswinst, efficiëntie en mogelijk kostenbesparingen. Dat laatste heeft een gunstig effect op de premie voor de zorgverzekering, waarmee we een bijdrage leveren aan de houdbaarheid van de zorg.
Samen aan de slag
Samen met zorgaanbieders willen we stappen zetten om deze uitdagingen aan te pakken. We staan daarbij open voor goede ideeën. De komende jaren willen we in onze kernregio’s waar regiobeelden zijn ontwikkeld extra ondersteuning bieden om te komen tot een integraal zorgaanbod. Heeft u een innovatief idee? En voldoet het aan onze voorwaarden? Dien het dan bij ons in via de website.