2.2.5 Transformatie en samenwerking
Visie op regionale samenwerking
Een transformatie van de zorg is nodig om de uitdagingen waar we als samenleving voor staan het hoofd te kunnen bieden. Veel transformaties vinden plaats in instellingen. Die kunnen we met inkoopafspraken faciliteren. Toch merken we dat we niet alle problemen op dat niveau kunnen aanpakken. Wij geloven in regionale samenwerking om die transformaties optimaal in gang te kunnen zetten. CZ groep speelt daar een verbindende rol in. We zijn daar meer dan 10 jaar geleden al mee begonnen in Limburg en Zeeland.
De regioplannen die we in 2023 hebben opgesteld, bevestigen dat samenwerking nodig is om de grote uitdagingen op te lossen. Die uitdagingen overstijgen op veel punten de individuele instellingen en sectoren.
We vormen nog altijd regionale samenwerkingsverbanden en coalities met zorgpartijen, gemeenten en andere partners om vraagstukken met prioriteit aan te pakken. Denk aan arbeidsmarktvraagstukken, de brede inzet van passende zorg of digitalisering. Met deze samenwerkingsverbanden kunnen we de verandering inzetten die bijdraagt aan onze maatschappelijke opdracht. Dit vergt wederzijds commitment voor wat betreft de strategie in de regio (wat gaan we doen?), de uitvoering van de plannen (hoe gaan we dat doen?) en de randvoorwaarden om dit te kunnen doen (wat hebben we nodig om dit te doen en te borgen?). Dit zijn de uitgangspunten van ons duurzame transformatiemodel.
Deze transformatie kunnen we niet alleen binnen de Zvw bewerkstelligen. We zijn er weliswaar niet direct verantwoordelijk voor, maar we hebben de Wlz, het sociaal domein, gemeenten, maatschappelijke organisaties en bovenal de inwoners van de regio’s keihard nodig om de transformatie voor elkaar te krijgen. Voor veel veranderingen hebben we hen direct nodig, maar ook indirect zal het iedereen raken. Juist daarom vinden we dat alle partijen zich aan moeten sluiten bij de regionale aanpak.
Integraal Zorgakkoord en transformatiemiddelen
Het is een enorme uitdaging om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. De urgentie is hoog en er zijn fundamentele transformaties nodig. Om invulling te kunnen geven aan deze opgave, hebben zorgpartijen eind 2022 het IZA gesloten. Daarin zijn afspraken gemaakt die fundamenteel moeten bijdragen aan de opgave.
In totaal is er € 2,8 miljard beschikbaar voor transformaties in de regio. In 2023 zijn in elke regio regiobeelden en regioplannen opgesteld. Die laten een gezamenlijk beeld zien van de prioritaire opgaven in de regio. Daarbij staat ook wie deze prioritaire opgaven oppakt en op welke manier. Samenwerkende partijen kunnen nog steeds plannen indienen die een substantiële bijdrage leveren aan deze uitdaging: hoe kunnen we met een gelijkblijvende inzet van zorgverleners en binnen de financiële kaders antwoord geven op de groeiende zorgvraag?
Deze plannen kunnen worden ingediend bij de coördinerend zorgverzekeraar in de regio (CZ is dat voor de regio’s Zeeland, Zuid-Hollandse Eilanden, Zuidoost Brabant, West-Brabant, Haaglanden en Zuid-Limburg) en worden beoordeeld op basis van een landelijk beoordelingskader.