2.2.2 Kosten van zorg
Om de zorg betaalbaar en bereikbaar te houden, zet CZ groep vooral in op:
technische en inhoudelijke innovaties;
het terugdringen van praktijkvariatie;
meer doelmatigheid binnen de MDZ en O&I;
doelmatig voorschrijven.
Technische en inhoudelijke innovaties
Door technische en inhoudelijke innovaties in te zetten, kunnen we passende zorg verantwoord dichtbij faciliteren en vermijdbare zorg en verwijzingen voorkomen. We willen vooral de volgende onderdelen stimuleren en implementeren:
slimme triage, waarmee de toestroom van patiënten afneemt en het spreekuur minder wordt belast;
digitale coaches, om ervoor te zorgen dat chronische patiënten alleen worden gezien als dat nodig is;
digitale zelfzorgmodules, waarmee we de zelfredzaamheid van patiënten verhogen en zij minder vaak een beroep doen op de huisarts;
(digitale) consultatie van specialistische zorg, om met meedenkconsulten het aantal vermijdbare verwijzingen naar gespecialiseerde zorg (somatisch en ggz) te verminderen, met een evenredige afbouw van kosten in de tweede lijn;
digitale zorg als dat passend is.
Het terugdringen van praktijkvariatie
Uit declaratiegegevens blijkt dat er veel praktijkvariatie is tussen huisartsen, onder andere op het gebied van voorschrijven en verwijzen. CZ groep vindt het belangrijk dat huisartsen inzicht krijgen in hun handelen via spiegelinformatie in Vektis en de CZ factsheet huisartsenzorg. Uit pilots blijkt dat dit inzicht leidt tot betere en meer doelmatige zorg. De RHO en de praktijkmanager faciliteren dit proces.
Voor MDZ is de factsheet Multidisciplinaire zorg beschikbaar. CZ groep gaat deze factsheet de komende periode uitbreiden met spiegelinformatie over veelgebruikers in de huisartsenpraktijken. Dit inzicht kan RHO’s helpen om hier gericht actie op te ondernemen. Een andere werkwijze voor deze groep kan bijdragen aan minder werkdruk in de huisartsenpraktijken.
Meer doelmatigheid binnen de MDZ en O&I
Met de introductie van ketenzorg zijn er geprotocolleerde processen ontstaan om de medische kwaliteit te verbeteren. De regionale samenwerking heeft daarmee een impuls gekregen. Toch zijn de zorguitgaven niet verminderd. Analyses van CZ groep laten ongewenste neveneffecten zien van de huidige bekostiging van de MDZ. Denk aan: ondoelmatige inclusie, dubbele declaraties en de betaling van no show. We willen de komende tijd de doelmatige uitvoering van de MDZ vergroten. Daarnaast ervaren professionals in de ketenzorg – binnen de huidige bekostiging en in geprotocolleerde zorg – niet altijd de ruimte om de chronische zorg anders vorm te geven. We onderzoeken daarnaast, bij voorkeur landelijk, hoe geïntegreerde persoonsgerichte chronische zorg anders kan worden bekostigd binnen de geldende wet- en regelgeving. Bij voorkeur doen we dit met ingang van 2026. Het nieuwe model moet passende en doelmatige zorg stimuleren en bijdragen aan een toekomstbestendige zorg.
CZ groep wil de doelmatigheid van de MDZ vergroten. Daarvoor willen we:
de praktijkvariatie van de multidisciplinaire zorg verminderen op zorginhoud en tarief. Voor de huisartsencomponent is een maximumtarief van toepassing. Hierdoor kunnen we de controles vooraf én achteraf effectiever uitvoeren.
de MDZ doelmatiger uitvoeren. De RHO creëert randvoorwaarden om de ongewenste effecten van de huidige multidisciplinaire bekostiging te voorkomen en te verminderen.
de praktijkvariatie O&I verkleinen via maatwerkafspraken met de betreffende RHO’s.
Doelmatig voorschrijven
Om de deskundigheid, kwaliteit en doelmatigheid bij het voorschrijven van medicatie te bevorderen, zet CZ groep in op de (door)ontwikkeling van een farmacotherapeutisch overleg (FTO). Hiermee zetten we het beleid van 2024 voort. Ook is er ruimte voor aanvullende regionale afspraken op het gebied van doelmatig voorschrijven.