1.2 Visie op de sector

CZ groep wil de transformatie van de zorg faciliteren, op aanbiederniveau én op regionaal niveau. De uitdagingen in de zorg overstijgen namelijk op veel punten de individuele organisaties. Daarom nemen we in onze kernwerkgebieden een actieve rol om te komen tot een regionale transformatie. Vanuit één regiobeeld en regioplan werken we samen met partijen uit verschillende sectoren aan de belangrijkste thema’s voor die regio. Dit vraagt om een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel en commitment van partijen in de eerste- en tweedelijnszorg, gemeenten, de Wlz en andere relevante partners.

Kernwerkgebied CZ groep

Verder richten we ons via de inkoopafspraken met zorgaanbieders op passende zorg. Daarbij stimuleren we een gezonde leefstijl, zelf- en samenredzaamheid en de inzet van (digitale) arbeidsbesparende methodieken, technologieën en hulpmiddelen.

Het vroegtijdig stimuleren van eigen regie en gezondheid is belangrijk om zorg af te wenden. Een gezonde leefstijl voorkomt zorg in een latere fase. Omdat een gezonde leefstijl niet over zorg gaat, is het belangrijk om domeinoverstijgend te werken met medewerkers vanuit het sociaal domein, praktijkondersteuners en paramedische zorgverleners.

Van zorgaanbieders verwachten we dat zij zich inzetten om de zelf- en samenredzaamheid van cliënten te behouden en te vergroten. De directe omgeving, mantelzorgers en vrijwilligers zijn hierbij onmisbaar en moeten actief worden betrokken bij de zorgverlening. Aanbieders leveren enkel professionele zorg als dit vanwege de zorgvraag noodzakelijk is en als de inzet van (digitale) hulpmiddelen en het eigen netwerk niet mogelijk of afdoende is om professionele zorg te voorkomen. Als er tóch professionele zorg nodig is, verwachten we dat zorgaanbieders voortdurend kritisch blijven kijken naar het doel, de wijze waarop, de locatie en het moment waarop de zorg geleverd wordt. Zo blijft de toegang tot passende en essentiële zorg geborgd.

Wij verwachten van onze contractpartners dat zij zich actief inzetten om de regionale toegankelijkheid van zorg te borgen en waar nodig te verbeteren door de nieuwste inzichten op het gebied van passende zorg in de dagelijkse zorgprocessen te integreren. Methodieken als reablement, de schijf van vijf, vroegsignalering, Advance Care Planning (ACP) en het verpleegkundig adviesgesprek kunnen hierbij helpen. Ook het implementeren en opschalen van arbeidsbesparende hulpmiddelen en het optimaliseren van interne processen kan helpen om de schaarse professionele capaciteit efficiënter te benutten. Wij willen waar mogelijk zorgaanbieders faciliteren om (vernieuwende) innovaties in te zetten die bijdragen aan de regionale uitdagingen en de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg.

Deel deze pagina: