2.1.2 Belangrijkste wijzigingen in de voorwaarden voor een overeenkomst
We maken afspraken over de continuïteit, doorontwikkeling en formalisering van een herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging op basis van bestaande structuren, samenwerkingen en afspraken die passen bij de regionale opgaven. Daarbij gaan we van verantwoording achteraf naar inzicht en resultaatafspraken vooraf om zo maximale impact te bereiken.
We faciliteren zorgaanbieders om (eenmalig) acute wijkverpleging in te zetten na een verwijzing door een huisartsenpost, meldkamer ambulancezorg, spoedeisende hulp of zorgcoördinatievoorziening om op die manier zorgvragen af te buigen en duurdere zorg te voorkomen.
We hanteren in onze kernwerkgebieden een ingroeimodel om voorwaarden te stellen aan het minimum aantal CZ-cliënten dat gemiddeld per 4-cijferig postcodegebied in zorg is.
We stellen voorwaarden aan de samenwerking en vastlegging van gedeelde zorg door twee of meer zorgaanbieders aan één cliënt.
We willen zorgaanbieders stimuleren om te komen tot (vernieuwende) innovaties die bijdragen aan de regionale uitdagingen en de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg door hier budget voor beschikbaar te stellen.
Met de invoering van het Generiek Kompas is de voorwaarde van een kwaliteitssysteem vervangen door het verschaffen van inzicht via een jaarlijks aan te leveren kwaliteitsbeeld bij het Zorginstituut. Daarnaast verwachten we van alle zorgaanbieders dat zij in mei de kwaliteitsuitvraag via VECOZO aanleveren, omdat wij hiermee enkele minimumeisen voor een overeenkomst voor 2026 toetsen.
Medische kindzorg is een specifieke doelgroep binnen de wijkverpleging. Op basis van gesprekken met aanbieders van medische kindzorg en ontwikkelingen in het veld hebben wij onze inkoopvoorwaarden geactualiseerd. Daarnaast willen we ook voor deze doelgroep kwaliteitsindicatoren in kaart gaan brengen.