1.5.2 Casemanagement dementie
Casemanagement dementie omvat de gecoördineerde begeleiding, zorg en ondersteuning van een kwetsbare oudere en diens mantelzorger, afhankelijk van de zorgvraag. Deze rol kan in veel gevallen worden uitgevoerd door een generalist, zoals een praktijkondersteuner huisarts (POH), een ouderenconsulent of een wijkverpleegkundige.
Zorgverzekeraars hebben een gezamenlijke visie en beleid geformuleerd om het casemanagement toe te lichten dat onder de Zvw valt. Dit beleid is hier te raadplegen.
Voorwaarden vanuit CZ groep
Als het ziektebeeld te complex of te specifiek is, of als de bijkomende problemen de competenties van de generalist overstijgen, zorgt deze tijdig voor opschaling naar een specialist (casemanager) binnen het regionale netwerk. De complexiteit is niet afhankelijk van de fase waarin iemand zich bevindt, maar van de organisatie rondom de aandoening, de kennis van de generalist en de mate van zelfmanagement. Daarbij kan de frequentie en intensiteit van het casemanagement variëren per stadium, tussen personen en hun omstandigheden.
Specialistisch casemanagement koopt CZ groep geoormerkt in bij zorgaanbieders:
waarmee we ook in 2025 een addendum voor casemanagement dementie hebben afgesloten;
die deelnemen aan een regionaal dementienetwerk dat zorg levert in overeenstemming met de meest recente Zorgstandaard Dementie;
die in het regionaal dementienetwerk vaste afspraken hebben gemaakt over afstemming, informatieoverdracht, verantwoordelijkheden en het opvangen van crisissituaties (24/7) in de zorg;
die uitgaan van het model ‘generalistisch als het kan, specialistisch als het moet’;
die ervoor zorgen dat de wachttijden voor casemanagement dementie tijdig en volledig worden aangeleverd bij het Zorgbeeldportaal en zich inzetten om deze wachttijden zo veel mogelijk te verkorten of te voorkomen door samenwerking, training en afstemming met andere domeinen of betrokkenen.
Voorwaarden aan de gespecialiseerde casemanager dementie
De gespecialiseerde casemanager dementie heeft:
-
een hbo-bacheloropleiding verpleegkunde (niveau 6) en een specifieke opleiding casemanagement dementie afgerond en heeft praktijkervaring als casemanager dementie, of
een opleiding SPH en een specifieke opleiding casemanagement dementie afgerond en heeft praktijkervaring als casemanager dementie, waarbij toegang tot verpleegkundige expertise is gegarandeerd.
De gespecialiseerde casemanager dementie heeft een caseload van gemiddeld 50 tot 65 cliënten per fte.
De werkwijze van de gespecialiseerde casemanager dementie is gedefinieerd in het regionale dementienetwerk en bij voorkeur geborgd in een relevant kwaliteitssysteem.