1.5.1 Palliatief verpleegkundige
Alle zorgverleners kunnen generalistische palliatieve zorg leveren en cliënten ondersteunen naar en in de laatste levensfase door tijdig met hen in gesprek te gaan (Advance Care Planning). Zij kunnen hier zo nodig specialistische ondersteuning voor inschakelen. Onderdeel van dit gesprek zijn het bespreken van de wensen van de cliënt en de mogelijkheden van professionele zorg rondom de stervensfase thuis, in een Bijna Thuis Huis en/of in een hospice. Daarbij wordt rekening gehouden met de individuele situatie van de cliënt. Voor alle zorgverleners geldt dan ook dat zij passende bij- en nascholing volgen om de kwaliteit van de zorg te waarborgen, aangezien Advance Care Planning een steeds belangrijker onderdeel wordt binnen het wijkverpleegkundige beroep. Wij vinden het belangrijk dat de zorg zo veel mogelijk wordt verleend door een centrale zorgverlener en dat een cliënt niet van zorgverlener hoeft te wisselen in de laatste levensfase. De situatie bepaalt welke centrale zorgverlener het best bij de cliënt past. Om te borgen dat er in de regio voldoende specialistische kennis voorhanden is, vinden wij het belangrijk dat iedere zorgaanbieder die deze zorg levert zich aansluit bij het regionale Netwerk Palliatieve Zorg (NPZ).
Om specialistische kennis en expertise op het gebied van palliatieve zorg te borgen en beschikbaar te stellen, selecteren we per regio zorgaanbieders die aan de volgende eisen voldoen:
De zorgaanbieder zorgt 24/7 voor de beschikbaarheid van verpleegkundigen met deskundigheidsniveau 4 of 6, die bevoegd en bekwaam zijn om palliatieve zorg en de bijbehorende (verpleegtechnische) handelingen te bieden (zie de competentiebeschrijving voor verpleegkundigen palliatieve zorg van de V&VN).
De zorgaanbieder beschikt over een palliatief verpleegkundig consulent die direct betrokken is bij het primaire proces. Deze consulent beschikt over een erkende opleiding palliatieve zorg en de benodigde expertise om advies en ondersteuning te kunnen bieden in bijzondere situaties.
De zorgaanbieder is aangesloten bij het regionale netwerk palliatieve zorg.
Conform de landelijke ontwikkelingen werkt de zorgaanbieder volgens het kwaliteitskader Palliatieve Zorg[1] en de goede voorbeelden van palliatieve zorg[2]. De zorg wordt geleverd op basis van professionele en geregistreerde richtlijnen, protocollen en zorgpaden.
De zorgaanbieder werkt nauw samen met andere zorgprofessionals en ketenpartners, zoals de huisarts of medisch specialist.
De zorgaanbieder werkt samen met het regionale team of maakt gebruik van subregionale consultatievoorzieningen, zoals een Team Ondersteuning Palliatieve Zorg (TOPZ) of andere soortgelijke initiatieven.
Uit het zorgplan/zorgdossier blijkt dat de zorgaanbieder mantelzorgers en vrijwilligers actief betrekt bij het zorgproces om passende professionele zorg te kunnen bieden en indien nodig 24-uurs toezicht te borgen.
De zorgaanbieder heeft een samenwerkingsovereenkomst met een vrijwilligersorganisatie zoals VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg). Zij bieden ondersteuning, zodat de laatste levensfase zo goed mogelijk doorleefd kan worden. De vrijwilligers kunnen de mantelzorgers rust en concrete hulp bieden.
Zorg in een Bijna Thuis Huis (BTH)
Een BTH is een zorgvoorziening die grotendeels draait op vrijwilligers en waar mensen in de laatste fase van hun leven kunnen verblijven in een huiselijke omgeving. De professionele zorg wordt geleverd via de wijkverpleging. We willen inzicht krijgen in de zorg die via een BTH wordt geleverd, aansluiten bij de bekostiging en voorwaarden van de wijkverpleging en de administratieve lasten verminderen. Daarom hanteren wij voor alle zorgaanbieders die in 2024 aan meer dan één cliënt van CZ groep zorg in een BTH hebben geleverd een dagtarief voor deze zorg.
- 1Zie https://palliaweb.nl/zorgpraktijk/kwaliteitskader-palliatieve-zorg-nederland.
- 2Zie https://www.iknl.nl/palliatieve-zorg/goede-voorbeelden.