1.6.2 Acute wijkverpleging
De wijkverpleging is in staat om de eerste lijn te versterken door actief deel te nemen aan de regionale zorgcoördinatievoorzieningen. Ook kan zij ketenpartners ontlasten door waar mogelijk acute zorgvragen vanuit de huisartsenpost, de meldkamer ambulancezorg en/of de zorgcoördinatievoorziening op te pakken en zo zwaardere zorginzet te voorkomen. Zorgaanbieders die voor de andere regionale functies een voortrekkersrol op zich nemen, integreren dit onderdeel wat ons betreft in de andere structuren en organisatievormen die regionale coördinatie, afstemming en afspraken vragen. Daarbij maken wij onderscheid tussen daadwerkelijk geleverde zorg aan cliënten die al wijkverpleging ontvangen en zorg aan nieuwe Zvw-cliënten die via deze weg voor het eerst (acute) wijkverpleging ontvangen. Voor deze laatste groep contracteren wij de nieuwe prestatie ‘Inzet acute (ongeplande) wijkverpleging na verwijzing door huisarts of meldkamer’ om zicht te krijgen op de cliëntstromen.
Hierbij hanteren wij de volgende voorwaarden en uitgangspunten:
De prestatie acute wijkverpleging omvat de bekostiging van daadwerkelijk geleverde zorguren aan de verzekerde, die nodig zijn om met een eenmalige inzet te voldoen aan een ongeplande zorgvraag in de regio, op verwijzing van een huisartsenpost, een meldkamer ambulancezorg, een spoedeisende hulp of een zorgcoördinatievoorziening.
De zorgaanbieder heeft contractafspraken voor gespecialiseerde verpleging en de regionale functies ‘herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging’ en ‘beschikbaarheid onplanbare nachtzorg’.
Het team is oproepbaar tijdens de openingstijden van de huisartsenpost.
Uitgesloten zijn cliënten die al zorg ontvangen van een aanbieder van wijkverpleging (hiervoor dient op de reguliere prestatiecodes te worden gedeclareerd) en cliënten met een Wlz-indicatie.
De zorgaanbieder spant zich in voor een optimale en doelmatige organisatie en is in staat om het acute wijkteam op- en af te schalen. Hij/zij kan hier inzicht in geven als wij daarom vragen.
De zorg wordt geleverd door de juiste zorgverlener. Deze is bevoegd en bekwaam om de (diagnostische en therapeutische) zorg te kunnen leveren en hanteert de richtlijnen van de beroepsgroepen.
De verpleegkundige kijkt samen met de huisarts kritisch in welke situatie de wijkverpleging wél en niet ingezet kan worden en stuurt frequente gebruikers door naar de huisarts voor opvolging van eventuele onderliggende problematiek.
Elk kwartaal worden de bevindingen door de zorgaanbieder besproken met CZ groep.
De zorgaanbieder heeft voldoende (wijk)verpleegkundige capaciteit en infrastructurele voorzieningen beschikbaar om adequaat te kunnen reageren als een huisartsenpost, een meldkamer ambulancezorg of een zorgcoördinatievoorziening een ongeplande zorgvraag heeft.
De werkafspraken en samenwerking zijn afgestemd en waar mogelijk geïntegreerd met andere regionale (infra)structuren, zoals onplanbare nachtzorg en een eerstelijnscoördinatiefunctie.