Bijlage 2: Medische kindzorg
Medische kindzorg betreft een zeer specifieke doelgroep in de wijkverpleging. Voor zorgaanbieders die deze zorg leveren hanteren wij daarom aanvullende voorwaarden. Zo borgen we dat deze zorg passend en van voldoende kwaliteit is.
Bij de kindzorg indiceert en organiseert een hbo-bachelor opgeleide kinderverpleegkundige of een verpleegkundig specialist (niveau 6 of hoger) de benodigde zorg. Bij de indicatie gaat zij uit van de gewenste situatie binnen het gezin, waarbij de ouders en het kind zo veel mogelijk in hun zelfredzaamheid worden ondersteund. De MKS-werkwijze wordt gehanteerd voor het indiceren, organiseren, uitvoeren en overdragen van de zorg en ondersteuning. De Handreiking Indicatieproces Kindzorg (HIK) is hier een onderdeel van. Als de ondersteuning aan het kind en de ouders gericht is op zelfredzaamheid bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), dan is dit zorg die valt onder de Jeugdwet. Kinderen met een verstandelijke, zintuigelijke of meervoudige beperking die permanent verpleging en verzorging nodig hebben, ontvangen deze kindzorg na indicatie vanuit de Wlz. Voor kinderen die medische zorg nodig hebben, valt de zorg na indicatie onder de Zvw.
CZ groep wil zorg inkopen bij zorgaanbieders die inzetten op toegankelijkheid, kostenbeheersing en hoge kwaliteit. Daarom voeren we jaarlijks een benchmark uit op regionaal en zorgaanbiedersniveau. Die vertalen we naar een waardemodel. Dit jaar komt er ook een benchmark voor de medische kindzorg om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de geleverde zorg. We bevragen daarvoor zorgaanbieders over zaken die de uitkomsten naar onze mening positief beïnvloeden, zoals personele mix en cliënttevredenheid. We vragen zorgaanbieders om deze kwaliteitsinformatie tussen 2 en 31 mei digitaal aan te leveren via de uitvraagmodule van VECOZO. Voor het gebruik hiervan is een certificaat vereist (zie https://www.vecozo.nl/zorginkoopportaal/voorbereiden/). Deze uitvraag heeft voor 2026 (nog) geen consequenties voor de inhoud van en/of het verkrijgen van een overeenkomst voor wijkverpleging.
Minimumeisen medische kindzorg
Voor medische kindzorg contracteren wij uitsluitend gespecialiseerde (kinder)thuiszorgorganisaties.
Medische kindzorg omvat integrale verpleegkundige zorg aan kinderen met een verpleegkundige zorg- en hulpvraag in hun eigen omgeving.
De zorgaanbieder hanteert de kwaliteitseisen van de brancheorganisatie(s) en is lid van de Brancheorganisatie Integrale Kindzorg (BINKZ)[1].
Het organiseren van zorg in de wijk is door de groeiende vraag in combinatie met de arbeidsmarktkrapte een opgave. Veel zorgaanbieders zetten daarom ander zorgpersoneel in, zoals helpenden, stagiaires en leerlingen. Vanwege de complexiteit van de medische kindzorg staan wij enkel de inzet toe van leerlingen en stagiaires in opleiding tot verzorgende IG en hoger.
De zorgaanbieder heeft niet alleen aandacht voor het medisch-technische aspect, maar ook voor de ontwikkeling van het kind, het sociaal domein en de veiligheid van het kind. De zorgaanbieder hoeft deze zorg niet zelf te leveren, maar heeft wel een signaalfunctie. De zorgaanbieder moet naar passende ondersteuning verwijzen of deze inschakelen als dat nodig is.
De zorgaanbieder werkt waar nodig samen met andere disciplines. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden via een gezamenlijk zorgplan en/of een interprofessioneel overleg. Buiten het medisch domein zoekt de zorgaanbieder aansluiting met disciplines die voor het kind relevant zijn. Dat zijn vooral de partners die zorg leveren aan het kind in de thuissituatie.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vergroten van de zelfredzaamheid van het kind op het gebied van persoonlijke verzorging. De zorgaanbieder kan aantonen dat hierover afspraken zijn gemaakt met de gemeente.
De zorgaanbieder levert informatie aan waarmee wij de kwaliteit kunnen toetsen.
De zorg start nadat de kinderverpleegkundige, de kinderarts/medisch specialist en het gezin samen hebben vastgesteld dat deze op een verantwoorde manier kan worden geboden in de thuissituatie.
De kinderverpleegkundige stelt een zorgplan op waarover overeenstemming is tussen de zorgaanbieder en het kind en/of diens naasten.
Binnen drie maanden na de 18e verjaardag van een jongere worden afspraken gemaakt en vastgelegd voor de transitie naar volwassenenzorg (18+).
Minimumeisen verpleegkundige dagopvang en verblijf bij medische kindzorg
CZ groep hanteert de volgende eisen voor de inkoop van (medische) kindzorg bij complexe lichamelijke problemen of bij een lichamelijke beperking waarbij behoefte is aan permanent toezicht en/of 24-uurs zorg in de nabijheid, in combinatie met specifieke verpleegkundige handelingen, verpleegkundige dagopvang en verblijf bij medische kindzorg:
De zorgaanbieder hanteert de kwaliteitseisen van de brancheorganisatie(s) en is lid van de Brancheorganisatie Integrale Kindzorg (BINKZ)[1].
De zorgaanbieder levert informatie aan waarmee wij de kwaliteit kunnen toetsen.
De zorgaanbieder werkt nauw samen met alle betrokken disciplines en domeinen, zoals het ziekenhuis, de kinderarts, de huisarts, de fysiotherapeut, het consultatiebureau, de gemeente, het onderwijs, de centra voor thuisbeademing, de medische kinderdagverblijven, de kinderthuiszorg en de hospices.
De zorgaanbieder gebruikt de MKS-werkwijze[2]. Deze brengt een aantal zaken in kaart: de zelfredzaamheid van het gezin, de mogelijke knelpunten voor de vier kinderleefdomeinen en de gewenste professionele ondersteuning. De zorgaanbieder stemt de indicatie af op het verloop van de ziekte en de draagkracht-draaglastverhouding van het gezin[3].
De zorgaanbieder stemt met alle betrokken disciplines de zorg af en verankert die in het zorgplan/zorgdossier. De zorgaanbieder werkt toe naar een zo groot mogelijke zelfredzaamheid van de ouders en maakt hier waar nodig afspraken over met de gemeente. De zorg sluit aan bij de kinderleefdomeinen die in kaart zijn gebracht met de hulpbehoeftescan.
De zorgaanbieder heeft een cliëntenraad/ouderraad.
De zorg wordt geleverd door (kinder)verpleegkundigen van niveau 4 of hoger die speciaal hiervoor zijn opgeleid.
De zorgaanbieder heeft een pedagogisch plan en handelt hiernaar.
De zorgaanbieder heeft zorgprogramma’s voor specifieke doelgroepen, zoals palliatief terminale zorg en zorg bij kindermishandeling. Daarbij verwachten wij van zorgaanbieders die palliatieve zorg voor kinderen leveren dat zij zich committeren aan de richtlijnen voor palliatieve zorg bij kinderen[4].
De zorgaanbieder kan alle persoonlijke en gespecialiseerde verpleegkundige zorg leveren voor thuiswonende kinderen en/of voor de dagopvang of het verblijf in het kader van de medische kindzorg. De verpleegkundigen zijn speciaal hiervoor opgeleid en zijn 24 uur per dag beschikbaar, op afspraak en op afroep.