2.2.2 Kwaliteit van zorg

CZ groep vindt het belangrijk dat de zorg van goede kwaliteit is. Bij de contractering voor 2025 besteden we bijzondere aandacht aan de volgende zaken:  

  • De zorg moet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk. 

  • We maken resultaatgerichte afspraken over relevante onderwerpen uit de ZE&GG-agenda.

  • Artsen en patiënten moeten samen beslissen over de behandelkeuzes om aan te sluiten bij de individuele situatie en wensen van de patiënt. 

  • Voor hoogcomplexe en laagvolume-aandoeningen hanteren wij de landelijke minimumnormen. Bij diverse aandoeningen leggen wij de lat echter hoger. Hiervoor hebben we Stichting Egidius Zorgconcepten (new window) opgericht, die expertzorg nastreeft bij de deelnemende ziekenhuizen. Voor enkele aandoeningen kopen we de zorg selectief in. 

  • Met ziekenhuizen binnen ons kernwerkgebied voeren we kwaliteitsbesprekingen en maken we verbeterafspraken die in de contracten worden opgenomen. 

2.2.2.1 Stand van de wetenschap en praktijk

Welke medisch-specialistische zorg tot het basispakket behoort, staat in de Zvw. Voor de begrenzing van het basispakket geldt onder meer het criterium ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Zorg die hier niet aan voldoet, contracteren wij niet en kan niet bij ons worden gedeclareerd. In bijlage 1 zijn een aantal behandelingen opgenomen waarvan Zorginstituut Nederland heeft vastgesteld dat ze niet voldoen aan bovenstaand criterium.

2.2.2.2 Stichting Egidius Zorgconcepten

Prostaatkanker en maag/slokdarmkanker

Sinds enkele jaren voert Stichting Egidius Zorgconcepten een cyclus van kwaliteitsverbetering uit voor de prostatectomie. De verbetercycli zijn in 2023 uitgebreid met indicatoren voor diagnostiek. De verbetercycli hebben aanleiding gegeven voor verbetertrajecten, zoals het gebruik van neurosafe, het onderzoek van snijvlakken, de beoordeling van MRI’s en het pathologieverslag.

Voor maag- en slokdarmkanker is de cyclus van kwaliteitsverbetering ingericht voor het hele zorgpad. Naar aanleiding hiervan zijn verbeterafspraken gemaakt op het gebied van het MDO, palliatieve zorg en het pathologieverslag. In 2024 en 2025 zetten we dit voort en willen we meerdere oncologische netwerken aan laten sluiten.

Nierkanker en blaaskanker

CZ groep is in gesprek met 3 koplopernetwerken om het Egidius-zorgconcept in te richten voor blaaskanker. De nadruk ligt daarbij op het bepalen van de kritische momenten in het zorgpad en de ontwikkeling van indicatoren. In afwachting van dit proces zijn we nog niet gestart met de inrichting voor nierkanker.

2.2.2.3 Samen Beslissen en My Best Treatment

CZ groep wil dat artsen en patiënten steeds samen beslissen over behandelkeuzes, zodat deze aansluiten bij de individuele situatie en wensen van de patiënt. We willen dat patiënten in elk ziekenhuis in ons kernwerkgebied samen met hun zorgverlener kunnen beslissen over hun behandeling. Ziekenhuizen kunnen gebruikmaken van de instrumenten en diensten vanuit het programma Uitkomstgerichte Zorg (zie Samen Beslissen | Thema | uitkomstgerichtezorg) aanvulling op Samen Beslissen is ook Advance Care Planning (ACP) een belangrijk beslismoment. Daarvoor is het belangrijk dat betrouwbare keuzehulpen beter beschikbaar worden en goed worden onderhouden. Partijen geven prioriteit aan keuzehulpen die ACP ondersteunen en die gericht zijn op IZA-doelgroepen. Hiermee werken we voor de medisch-specialistische zorg het Kwaliteitskader palliatieve zorg verder uit.

Iedere patiënt is uniek en daarom wil CZ groep met het programma My Best Treatment (MBT) de inzet van gepersonaliseerde zorg in Nederland vergroten. Door de behandeling af te stemmen op de persoonlijke (biologische) kenmerken van de patiënt, kan de kwaliteit van zorg toenemen. Met het programma MBT streven we naar het verminderen van het aantal inefficiënte behandelingen en het voorkomen van onnodige bijwerkingen. Dat doen we door een combinatie van voorspellende technieken, digitale gepersonaliseerde keuzehulpen en de actieve betrokkenheid van de patiënt.

Levensbeschouwing

Iemands levensbeschouwelijke overtuiging, culturele achtergrond of godsdienstige gezindheid kan van invloed zijn op de manier waarop hij in contact wil staan met zorgverleners of zorg af wil nemen. CZ groep vindt het belangrijk dat de zorgaanbieder daar bij de invulling van de zorgvraag zo veel mogelijk rekening mee houdt.

2.2.2.4 Patiëntervaringen

Wij vinden het belangrijk dat patiënten de ervaringen met hun zorgverlener delen met anderen. Met steun van CZ groep heeft de Patiëntenfederatie (PFN) de afgelopen jaren gewerkt aan het opschalen van patiëntervaringen (PREM’s) via ZorgkaartNederland. Het streven is om het aandeel geverifieerde waarderingen te vergroten. Dit zijn waarderingen van patiënten die door hun zorgaanbieder zijn uitgenodigd om een waardering te schrijven. Doordat de herkomst en behandelrelatie zijn gecontroleerd door de redactie, is dit oordeel minder fraudegevoelig dan een willekeurige review. In de medisch-specialistische zorg is het aandeel geverifieerde waarderingen nog laag (14%). Daarom willen wij met zorgaanbieders afspreken dat zij hun patiënten verwijzen naar de kanalen van de PFN en ZorgkaartNederland om hier een recensie achter te laten. Hierdoor verwachten wij meer geverifieerde reviews, zodat patiënten beter hun keuze voor hun zorgverlener kunnen maken.

2.2.2.5 Minimumnormen en selectieve inkoop

Minimumnormen

Voor 2025 houden we in onze zorginkoop rekening met de huidige minimumnormen die de beroepsgroepen vaststellen. Zoals afgesproken in het IZA, worden er de komende jaren aanzienlijk hogere volumenormen vastgesteld voor 15 tot 20 nieuwe zorginterventies. CZ groep verwacht dat deze aanpassing een flinke kwaliteitsimpuls geeft. Wij zetten ons daarom landelijk en regionaal volop in om tot een goede normering te komen. Zodra deze nieuwe normen zijn vastgesteld, nemen wij die over (uiterlijk in de contracten voor 2026).

Selectieve inkoop

CZ groep koopt de zorg voor een select aantal aandoeningen al enkele jaren in bij aanbieders die voldoen aan onze kwaliteitsvoorwaarden. Ook voor 2025 doen we dit voor infectieprothesiologie, schisis en Mohs' micrografische chirurgie. We hebben besloten de selectieve inkoop voor borstkankerzorg vanaf 2025 te laten vervallen, omdat we de afgelopen jaren zagen dat er geen onderscheidend vermogen meer was op de gestelde kwaliteitsindicatoren. Voor de inkoop van de resterende 3 aandoeningen stellen we voor 2025 geen aanvullende eisen. Hiervoor hebben we een verantwoordingsdocument opgesteld, waarin we de keuze voor de indicatoren en de normering toelichten. Periodiek monitoren we de meest actuele data. Mogelijk voldoen ziekenhuizen dan niet langer aan onze kwaliteitsvoorwaarden. Dan contracteren we hen niet langer voor deze zorg. Als dit het geval is, brengen we het ziekenhuis hiervan tijdig op de hoogte.

Deel deze pagina: