2.2.3 Kosten van zorg

Voor het contract voor 2025 hanteren we de volgende financiële uitgangspunten:

  • We hanteren in beginsel een zorgomzetplafond (inclusief doorleverplicht) met een combinatie van volume en prijs.

  • De categorie-indeling (1 tot 6) uit voorgaande jaren is komen te vervallen.

  • De groei van de kosten van dure geneesmiddelen moet uit het beschikbare kader bekostigd worden.

  • We stimuleren verdere digitalisering en telemonitoring onder bepaalde voorwaarden.

  • Passende zorg moet leiden tot een efficiënter gebruik van schaarse zorgcapaciteit.

  • Voor de beoordeling van ziekenhuisverplaatste zorg hanteren we een toetsingskader.

  • We hanteren diverse benchmarks om prijsvergelijkingen te maken.

  • De realisatiecijfers monitoren we periodiek via een vast format.

  • De plafondafspraken veranderen mee met de verzekerdenmutaties.

  • We maken aanvullende inkoopafspraken als dat nodig is.

Enkele van deze uitgangspunten lichten we hieronder verder toe.

2.2.3.1 Zorgomzet en kavels

Vanaf 2025 wordt de gebruikelijke categorie-indeling vervangen door een eenvoudiger en passender begrippenkader, waarmee de gemaakte financiële afspraken inzichtelijk worden vastgelegd. De afgesproken totale zorgomzet wordt verdeeld in kavels: MSZ Basisafspraak, Dure Niet-Planbare Zorg (DNPZ), overige kavels en/of dure geneesmiddelen (DGM). In de zorgovereenkomst wordt vastgelegd welke kavels van toepassing zijn. Per kavel is onderlinge substitutie mogelijk. Substitutie tussen kavels is niet toegestaan, tenzij dit expliciet anders is afgesproken en vastgelegd in de zorgovereenkomst.

Mochten er na de publicatie van dit zorginkoopdocument onverhoopt nog wijzigingen plaatsvinden, dan vindt u die op www.cz.nl/zorgaanbieder.

Basisverzekering / Aanvullende verzekering

De gemaakte financiële afspraken zijn alleen van toepassing op de zorg vanuit de basisverzekering. Onverzekerde zorg of zorg die wordt vergoed vanuit aanvullende verzekeringen, valt buiten de financiële afspraken en maakt dan ook geen deel uit van de afgesproken zorgomzet. Wel kunnen deze verrichtingen opgenomen worden in de VECOZO Prijslijst.

Verzekerdenmutaties

CZ groep kiest er ook in 2025 voor om de verzekerdenmutaties op basis van de Vektis-systematiek te verwerken in de afzonderlijke kavels, met uitzondering van DNPZ en ELD-KCL-MMB. Dit is conform de landelijke besluitvorming over de bepaling van de Vektis-verzekerdenmutatie.

2.2.3.2. Aanvullende zorginkoop

Voor 2025 kopen we voldoende zorgaanbod voor onze verzekerden in, regionaal en landelijk. Hierbij gaan wij ervan uit dat de afgesproken zorgomzetplafonds passend zijn voor de hele zorgvraag en dat de zorgaanbieder ook patiënten in zorg blijft nemen als dit plafond bereikt wordt. In bijzondere gevallen en bij onvoorziene omstandigheden zijn we bereid om te bespreken of de afspraken onredelijk uitpakken voor een van de partijen en of onze zorgplicht (regionaal) in het gedrang komt. In dat geval kunnen we aanvullende afspraken maken, waarbij we de volgende voorwaarden hanteren:

  • Er moet sprake zijn van een langer durende regionale overschrijding van de Treeknormen. (Als er binnen een regio voldoende zorg binnen de Treeknormen beschikbaar is, kan er geen bijcontractering worden aangevraagd. Zie ook paragraaf 2.2.3).

  • De reguliere zorgbemiddeling leidt niet tot een oplossing van de situatie.

  • De zorgaanbieder toont aan dat hij het afgesproken zorgomzetplafond op een redelijke manier gespreid heeft over het hele jaar en maakt aannemelijk dat het zorgomzetplafond wordt overschreden als er geen aanpassingen plaatsvinden.

  • De zorgaanbieder moet een plan overleggen waarbij bijcontractering aantoonbaar bijdraagt aan een vermindering van de wachttijden.

  • De mate waarin de werkelijke kosten toenemen, is van invloed op de hoogte van een eventuele aanvullende afspraak.

Het verzoek om bij te contracteren moet binnenkomen tussen 1 juli en 1 oktober 2025, zodat er voldoende tijd is verstreken sinds de initiële contractering én er nog voldoende tijd resteert om een effectieve bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van het probleem. Hiervan kunnen we afwijken als de omstandigheden dit rechtvaardigen. Het verzoek kan worden ingediend bij de vaste zorginkoper en wij reageren hier binnen 4 weken op.

2.2.3.3 Benchmarks en volumeprognoses

De contractonderhandelingen worden vaak gekenmerkt door discussies over volume en prijs. Daarbij is het niet wenselijk dat er onduidelijkheid tussen partijen is over de gehanteerde (prijs)benchmarks en prognosecijfers. CZ groep beoordeelt de offertes voor 2025 aan de hand van prijsafspraken uit het verleden en andere ingediende offertes voor 2025. Primair zijn deze benchmarks gebaseerd op de gewogen gemiddelde prijzen per product. Deze kunnen vervolgens verbijzonderd zijn naar specifieke zorg, de regio of vergelijkbare instellingen (academisch, STZ-ziekenhuis, algemeen ziekenhuis of ZBC). Mochten zorgaanbieders behoefte hebben aan een verduidelijking van de methodiek die wij hanteren, dan verstrekken we die natuurlijk. Van de zorgaanbieders verwachten we dat zij ons informeren over de samenstelling van de offerte en de methodiek die zij hierbij hebben gebruikt voor benchmarks en volumeprognoses. Van ziekenhuizen verwachten we daarbij dat zij hun volumeprognoses ook tijdig aanleveren.

2.2.3.4 Ziekenhuisverplaatste zorg

CZ groep ondersteunt de ontwikkeling naar meer passende zorg, substitutie naar voorliggende voorzieningen en stepped-care-zorg. Tegelijkertijd vinden we dat de trend om zorg steeds meer in de thuissituatie te verlenen, ook zijn grenzen kent. Deze grenzen vindt u in ons toetsingskader Ziekenhuisverplaatste zorg. Hierbij bekijken we de aspecten veiligheid, kwaliteit, kosten en toegankelijkheid.

We gaan graag met zorgaanbieders in overleg over de invulling hiervan. Bij een positieve beoordeling maken we vervolgafspraken met deze zorgaanbieders. Daarbij gaan wij ervan uit dat alle soorten ziekenhuisverplaatste zorg binnen ons kernwerkgebied die opschaalbaar zijn en/of een bepaalde omvang hebben, het toetsingskader (new window) positief hebben doorlopen.

2.2.3.5 Complexe moleculaire diagnostiek

CZ groep wil gelijke toegang bieden tot kwalitatief goede en doelmatige (complexe) moleculaire diagnostiek, met daarbij een optimale behandeling voor alle verzekerden. Daarom werken we samen met partners in het veld aan de ontwikkeling van expertisecentra voor (complexe) moleculaire diagnostiek en aan een lerend zorgsysteem. Hierdoor wordt specifieke kennis gebundeld en via een (regionaal) netwerk gedeeld, wordt innovatie gestimuleerd en neemt de doelmatige inzet van middelen toe. Eerder hebben we dit al beschreven in onze visiedocumenten voor niet-kleincellig longcarcinoom en primaire tumor onbekend (PTO). Ook hebben we de afgelopen jaren stappen gezet door actief nieuwe samenwerkingen en bekostigingsvormen op deze gebieden te faciliteren. Daar gaan we in 2025 mee door.

Sinds 2023 wordt de moleculaire diagnostiek algemeen als add-on vergoed. Ook voor moleculaire diagnostische testen die door een instelling worden uitgevoerd, geldt dat zij moeten voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor de contractering van deze testen via de betreffende add-ons volgt CZ groep zo veel mogelijk de landelijke afspraken. In verband met de homogene prijsstelling van de diverse add-on-categorieën is een aparte add-on-categorie aangevraagd bij de NZa voor moleculaire diagnostiek met behulp van Whole Genome Sequencing (WGS). Naar verwachting is deze vanaf 2025 beschikbaar. De declaratie van deze add-on-categorie betekent dat voor de betreffende patiënt geen andere add-on voor (complexe) moleculaire diagnostiek kan worden gedeclareerd. Mocht deze add-on voor 2025 onverhoopt niet beschikbaar zijn, dan maken we hier bilaterale afspraken over met zorgaanbieders, vergelijkbaar met 2024.

Om de kennis op het gebied van (complexe) moleculaire diagnostiek optimaal in te zetten en voor elke verzekerde beschikbaar te stellen, vindt CZ groep dat elk ziekenhuis in Nederland een samenwerkingsafspraak moet hebben met een Molecular Tumor Board (MTB) in 1 van de 7 academische centra of het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. Sinds 2023 is voor het MTB een aparte betaaltitel (OZP) geïntroduceerd waarmee deze centra het advies rechtstreeks kunnen declareren.

Het veld is in beweging. CZ groep volgt de ontwikkelingen op regionaal en landelijk niveau met interesse, om deze later verder te vertalen naar onze zorginkoop.

Deel deze pagina: