2.2.4 Intramurale farmacie
De add-on geneesmiddelen en stollingsfactoren binnen het medisch-specialistisch domein beschouwen we als een integraal onderdeel van het financiële kader voor MSZ. Voor deze dure geneesmiddelen verwachten we ook de komende jaren een sterke groei. CZ groep zet zich samen met zorgaanbieders in om verdringing van de medisch-specialistische zorg te voorkomen.
Zorgaanbieders binnen de medisch-specialistische zorg spelen een belangrijke rol bij het betaalbaar en toegankelijk houden van geneesmiddelen. Binnen het zorginkoopbeleid voor 2025 hanteren we hierbij 5 speerpunten:
een doelmatige uitgifte en inzet, waarbij samenwerkingen worden gestimuleerd;
de best mogelijke zorg;
toegang tot add-on geneesmiddelen en stollingsfactoren;
nacalculatie op basis van shared risk tegen reële tarieven;
landelijke samenwerkingen.
2.2.4.1 Doelmatige uitgifte en inzet, waarbij samenwerkingen worden gestimuleerd
De zorgaanbieder voert een doelmatig beleid bij het inkopen én voorschrijven van geneesmiddelen. Daarbij houdt hij rekening met de kwaliteit en de betaalbaarheid binnen het medisch-specialistisch domein en daarbuiten. Daarover gaan we graag met de zorgaanbieder in gesprek. Wij verwachten een actieve bijdrage rondom:
de inzet van goedkopere behandelvarianten (zoals generieke middelen);
spillagereductie;
de acceptatie van biosimilars;
dosisoptimalisatie/hybride dosering;
het (versneld) implementeren van (nieuwe) doelmatigheidsinterventies;
Samen Beslissen (rekening houdend met de uitkomsten, complicaties, patiëntvoorkeuren en behandelkosten).
2.2.4.2 De best mogelijke zorg
We willen onze verzekerden de best mogelijke behandelopties en uitkomsten kunnen garanderen. Ons uitgangspunt is: dichtbij als het kan, geconcentreerd als dat nodig is. Daarom maken we keuzes om bepaalde geneesmiddelen bij een bepaalde behandeling wel of niet in te kopen. Daarvoor baseren we ons onder meer op de adviezen vanuit het Zorginstituut, de CieBAG en de wetenschappelijke verenigingen. Verder moet bij het voorschrijven van geneesmiddelen adequate medisch-specialistische expertise aanwezig zijn voor een optimale behandeling.
2.2.4.3 Toegang tot add-on geneesmiddelen en stollingsfactoren
We vinden het belangrijk dat geneesmiddelenfabrikanten nieuwe effectieve en veilige geneesmiddelen blijven ontwikkelen en deze in Nederland op de markt brengen. Hierdoor houden onze verzekerden toegang tot de best mogelijke behandeling. De toegang tot geneesmiddelen staat echter onder druk door de enorm oplopende zorgkosten. CZ groep blijft zich inzetten om samen met andere partijen naar constructieve en houdbare bekostigingsmodellen te zoeken, zodat onze verzekerden toegang tot de best mogelijke behandelingen houden.
2.2.4.4 Nacalculatie op basis van shared risk tegen reële tarieven
CZ groep ziet de kosten van dure geneesmiddelen als een onderdeel van het financiële kader voor MSZ. Omdat we het niet passend vinden om contractafspraken te maken waarin wij het volledige volumerisico dragen, introduceren we effectieve prikkels in de contractering. We zetten ons dan ook in om nacalculatieafspraken te maken volgens het principe ‘shared risk en shared responsibility’. Daarmee willen we partijen blijven uitdagen om continu efficiënt en doelmatig te handelen bij het inkopen en voorschrijven van geneesmiddelen.
In 2025 hanteren we een referentieprijslijst. Voor een deel van de geneesmiddelen gelden vaste referentieprijzen, waarbij geen afrekening plaatsvindt op inkooptarieven. Daarnaast passen we linear pricing toe om irreële kosten te voorkomen. Hierbij gaan we uit van de laagste prijs per eenheid. De referentieprijslijst 2025 en de bijbehorende afrekensystematiek hanteren we als uitgangspunt om voor nacalculatie in aanmerking te komen.
Uiterlijk in oktober delen we deze referentieprijslijst met de zorgaanbieders.
2.2.4.5 Landelijke samenwerkingen
CZ groep neemt deel aan de gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen via ZN. Deze inkoop is in lijn met de leidraad van de ACM. Daarnaast bevorderen we de doelmatige inzet van geneesmiddelen en de kwaliteit van de geneesmiddelenzorg via Stichting Treatmeds. Deze stichting richt zich, via volumereductie en alternatieven met lagere prijzen, op een verbetering van de doelmatigheid en kwaliteit binnen de geneesmiddelenzorg.