1.1 Visie op de sector
De wijkverpleging speelt een centrale rol in het zorgsysteem en bij het leveren van hoogwaardige zorg aan cliënten in hun eigen vertrouwde omgeving. Landelijk zijn er uitdagingen op het gebied van vergrijzing, complexe zorgvragen, arbeidsmarktkrapte en een toenemende druk op de zorgkosten. Ook maatschappelijke veranderingen spelen een rol, zoals toenemende armoede en een verharding van de maatschappij, wat zich onder meer uit in meer agressie vanuit cliënten en hun familieleden. Dit vraagt om andere vaardigheden en competenties van wijkverpleegkundigen. Al deze factoren zetten de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg onder druk. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is een transformatie van de zorg noodzakelijk.
Wij zijn ervan overtuigd dat het stimuleren van samenredzaamheid bij cliënten en hun netwerk essentieel is om duurzame zorg te leveren. Door te focussen op een sterkere eigen regie en samenredzaamheid kunnen cliënten langer zelfstandig thuis blijven wonen en blijft hun zorgbehoefte beperkt. Hierbij is het van belang dat het netwerk van de cliënt (zoals de mantelzorgers) actief betrokken wordt bij de zorgverlening. Digitale zorg, hulpmiddelen en preventieve maatregelen spelen hierbij een belangrijke rol. Dit alles is nodig om de schaarse professionele capaciteit zo optimaal mogelijk in te zetten om de toegankelijkheid en betaalbaarheid te kunnen borgen. Met vroegsignalering en Advance Care Planning (ACP) kan de zorgbehoefte worden teruggedrongen en kan de kwaliteit van leven verbeteren.
Wanneer iemand echt zorg nodig heeft, is het belangrijk dat diegene op het juiste moment bij de juiste zorgverlener terecht kan, dat gegevens gemakkelijk digitaal worden gedeeld tussen verschillende zorgverleners en dat de zorg zo effectief en efficiënt mogelijk wordt aangeboden. Dit vereist een samenwerking tussen zorgverleners over sectoren en domeinen heen, zoals ook onderschreven wordt in de recent gepubliceerde landelijke visie eerstelijnszorg 2030.