1.1 Minimumeisen voor het leveren van basiszorg
Alle zorgaanbieders moeten aantoonbaar (blijven) voldoen aan onderstaande eisen om voor een overeenkomst in aanmerking te komen:
De kernactiviteit van de zorgaanbieder is het aanbieden van generalistische zorg die past binnen de aanspraak wijkverpleging. Enige uitzondering hierop betreft (medische) kindzorg.
De zorgaanbieder verleent een integraal zorgaanbod van verpleging en verzorging dat onder de aanspraak wijkverpleging valt. Hij richt zich niet op 1 of enkele onderdelen van verpleging en verzorging, zoals casemanagement dementie of indicatiestelling. Enige uitzondering hierop betreft (medische) kindzorg.
De zorgaanbieder borgt de continuïteit en beschikbaarheid van de benodigde geplande en ongeplande zorg (24/7) voor cliënten.
De zorgaanbieder beschikt over minimaal 1 AGB-code voor de zorgregistratie en zorgdeclaratie, waaraan ten minste 1 gekwalificeerde wijkverpleegkundige met minimaal hbo-bacheloropleiding (niveau 6) is gekoppeld en in loondienst is.
De zorgaanbieder voert periodiek (minimaal elke 2 jaar) een cliënttevredenheidsmeting uit (NPS), bespreekt de resultaten met de cliëntenraad en stelt gezamenlijk met hen verbeterplannen op.
De zorgaanbieder maakt gebruik van de Patient Reported Experience Measure (PREM) conform het vigerende kwaliteitskader/-kompas voor de wijkverpleging en maakt de resultaten van deze klantervaringen openbaar en daarmee inzichtelijk voor verzekerden.
De zorgaanbieder heeft een samenwerkingsrelatie met het sociaal domein binnen de gemeenten waarin hij actief is.
De zorgaanbieder heeft een samenwerkingsrelatie met de huisartsen en de eerste lijn binnen de regio’s en wijken waarin hij actief is.
De zorgaanbieder heeft voldoende hbo-bachelor opgeleide verpleegkundigen (niveau) 6 in dienst die de toegang bepalen, indiceren, coördineren en zorgplannen opstellen, toetsen en evalueren.
De zorgaanbieder registreert doelgroepen conform de landelijke afspraken over doelgroepregistratie[1] en maakt dit inzichtelijk voor CZ groep.
De zorgaanbieder levert ten minste 50% van de zorg zelf en zet voor maximaal 50% van de te leveren zorg onderaannemers in. Alleen voor zorgcoöperaties die aantoonbaar aan de aanvullende voorwaarden uit bijlage 1.4 voldoen, maken we een uitzondering op het beleid met betrekking tot onderaannemers.
De zorgaanbieder heeft aantoonbaar de Governancecode Zorg ingevoerd.
De zorgaanbieder maakt gebruik van een geautomatiseerd classificatiesysteem voor de inzet, de inhoud en het resultaat van de zorg, zoals Omaha, Nanda of Gordon.
De zorgaanbieder noteert eenduidige gegevens in overeenstemming met de informatiestandaard eOverdracht[2].
De zorgaanbieder is ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel.
De zorgaanbieder beschikt over een formeel vereiste Wtza-toelating voor de levering van wijkverpleging, de verzekerde aanspraak onder de Zvw, en hij voldoet aantoonbaar aan alle voorwaarden daarvoor, tenzij dit op grond van de wet niet langer is vereist.
De zorgaanbieder voldoet aan de Regeling openbare jaarverantwoording WMG.
De zorgaanbieder werkt systematisch aan het verbeteren van de kwaliteit. Hij borgt dit door een werkend kwaliteitssysteem dat landelijk en/of internationaal erkend is en dat gepaard gaat met onafhankelijke toetsing (externe audit). In dit kwaliteitssysteem zijn de vigerende landelijke kwaliteitskaders/-kompassen geïntegreerd. De zorgaanbieder beschikt over een gedegen bedrijfsadministratie, waardoor hij tijdig de gegevens kan verstrekken die de zorgverzekeraar nodig heeft.
De zorgaanbieder beschikt over een eigen vastgelegd privacybeleid.
De zorgaanbieder heeft een eigen vastgelegde klachtenregeling conform de vereisten uit de Wkkgz.
De zorgaanbieder handelt volgens de relevante wet- en regelgeving, waaronder de Wkkgz.
De zorgaanbieder gebruikt een vast team van zorgverleners bij iedere cliënt en streeft hierbij naar zo min mogelijk verschillende zorgverleners. Belangrijk hierbij is in ieder geval dat de overdracht tussen de zorgverleners goed geborgd is.