2.2 Inhoudelijk beleid
In onze kernwerkgebieden pakken we een actieve rol bij het realiseren van onze beleidsspeerpunten en het oppakken van belangrijke thema’s voor de regionale transformatie. Daar nemen we de regie, waarbij we met zorgaanbieders samenwerken om de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de (acute) zorg te optimaliseren en de zorg toekomstbestendig te maken. We stimuleren de inzet van passende zorg, de herinrichting van zorg om de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden en het gebruik van arbeidsbesparende maatregelen om de zelfredzaamheid te vergroten en professionele zorg in te zetten waar nodig. Ook proberen we verdere versnippering van het aanbod tegen te gaan.
Wijkverpleging is in essentie generalistische zorg. We richten ons bij de zorginkoop dus op de integraliteit van de wijkverpleging door te contracteren vanuit een generalistenmodel. Daarbij willen we ervoor zorgen dat de wijkverpleegkundige[1] de zorg, samen met de huisarts, zo veel mogelijk zelf kan oppakken. Ruim 90% van de zorg die de wijkverpleging levert, past binnen deze generalistische aanpak en is onderdeel van de reguliere zorgverlening. Wijkverpleging bestaat daarnaast ook uit specialistische zorg. Daarbij maken we onderscheid tussen zorg voor specifieke functies en doelgroepen én zorg die om infrastructurele redenen geconcentreerd wordt aangeboden in een regio of wijk. Hiervoor is naast specifieke kennis en coördinatie een zekere schaal nodig. Wij kopen specialistische zorg daarom in bij een beperkt aantal zorgaanbieders met een regionale functie. De minimale eisen om in aanmerking te komen voor een overeenkomst wijkverpleging en de aanvullende eisen voor specialistische zorg vindt u in bijlage 1.
- 1Naar ‘wijkverpleegkundige’ verwijzen wij voor de leesbaarheid enkel met ‘zij’ en ‘haar’. Wij bedoelen daarmee natuurlijk ook ‘hij’, ‘hen’, ‘zijn’ en ‘die’.