1.3 Inzet van ander zorgpersoneel
Het organiseren van zorg in de wijk is door de groeiende vraag in combinatie met de arbeidsmarktkrapte een opgave. Veel zorgaanbieders zetten daarom helpenden, stagiaires en leerlingen in. Deze groep zorgverleners noemen wij ander zorgpersoneel: helpenden niveau 2, stagiaires en leerlingen die minimaal in opleiding zijn tot niveau 3 of hoger. Zorgverzekeraars zien nut en noodzaak hiervan en willen dat dit op een veilige en verantwoorde wijze gebeurt. Zorgverzekeraars hebben hierover landelijk afspraken gemaakt.
Belangrijk uitgangspunt is en blijft dat verantwoorde wijkverpleging gericht is op het versterken van de eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten en hun omgeving. We verwachten dat een wijkverpleegkundige overeenkomstig het V&VN normenkader bij de indicatiestelling een inhoudelijk afweging maakt tussen:
wat de verzekerde en zijn omgeving zelf kan;
wat hulpmiddelen of zorgtechnologie kunnen betekenen;
wanneer professionele zorg nodig is van een verpleegkundige of een andere zorgverlener.
Voorwaarden
Alleen gecontracteerde zorgaanbieders die voldoen aan onderstaande voorwaarden voor de inzet van ander zorgpersoneel komen in aanmerking voor een afspraak:
De zorgaanbieder beschikt over een goede mix van medewerkers van verschillende deskundigheidsniveaus (waaronder tenminste niveau 3, 4 en 6). Hiermee borgt de zorgaanbieder de randvoorwaarden op het gebied van kwaliteit, supervisie, achterwacht en scholing.
De toegekende declarabele formatie personeel in de wijkverpleging in loondienst, mag maximaal uit 20% helpenden en/of ander zorgpersoneel bestaan.
De inzet van ander zorgpersoneel gebeurt onder supervisie van een medewerker van een hoger niveau. Niveau 6 of 7 blijft verantwoordelijk voor de juiste indicatiestelling en houdt toezicht op de totale voortgang van het zorgplan.
Er is altijd achterwacht beschikbaar van minimaal niveau 3 om de zorgvraag over te nemen.
Niveau 6 of 7 is altijd beschikbaar voor de lagere niveaus om te consulteren.
In de eerste week van zorglevering bij een nieuwe cliënt wordt ander zorgpersoneel nooit ingezet.
Ander zorgpersoneel wordt alleen ingezet in stabiele en voorspelbare situaties van beperkte complexiteit:
-
Helpenden (niveau 2) voeren enkel taken uit die passen bij het competentieniveau, zoals beschreven in de landelijke kwalificaties ‘helpende zorg en welzijn’.
Leerlingen/stagiaires voeren enkel taken uit die passen bij het competentieniveau waarvoor zij worden opgeleid en passend bij de fase van de opleiding.
Minimaal 1 keer in de 2 weken wordt het zorgmoment van het andere zorgpersoneel overgenomen door een niveau 3 of hoger. Zo waarborgen we supervisie en kan de gezondheidstoestand van de cliënt goed ingeschat worden.
De zorgaanbieder heeft een scholingsplan voor het andere zorgpersoneel en een register waarin op medewerkersniveau de actuele trainingen en opleidingen afgetekend worden. De organisatie geeft desgevraagd de zorgverzekeraar inzicht in het aantal medewerkers niveau 2 die zijn of worden opgeleid tot een hoger niveau.
De voorwaarden dienen als een kader waarnaar gehandeld moet worden, waarvan in redelijkheid afgeweken kan worden mits in voldoende mate aangetoond kan worden dat de beoogde kwaliteit geborgd wordt. Vanzelfsprekend vraagt dit om goede dossiervoering waarin de zorgaanbieder navolgbaar toelichting geeft. Met betrekking tot casuïstische vragen kan een zorgaanbieder contact opnemen met de zorgverzekeraar.
Declaraties
Het uitgangspunt bij wijkverpleegkundige zorg is dat de zorgaanbieder zorg kan declareren die geleverd wordt door niveau 3 of hoger. De inzet van ander zorgpersoneel wordt alleen goedgekeurd onder bovenstaande voorwaarden. Zorg die is verleend door personeel dat niet onder deze omschrijving valt en niet aan de voorwaarden voldoet, is niet declarabel.